Ems
Ems

Ems Roza: “Toen ik uiteindelijk mijn eerste eigen pony kreeg, wist ik al meteen wat ik later met hem wilde gaan doen”

Algemeen

Ems Roza Reynders (16) is vanaf jongs af aan  geobsedeerd door paarden. Als 10-jarig meisje is ze begonnen met het rijden op de manege en enkele jaren later kreeg ze interesse voor het mennen. “Dat kwam door een menritje dat mijn ouders hadden georganiseerd voor mijn oma.”

Eerste pony Arrow

“Toen ik uiteindelijk mijn eerste eigen pony kreeg, wist ik al meteen wat ik later met hem wilde gaan doen. Mijn eerste pony was Arrow, een Shetlanderkruising die ik kocht in 2017. Hij was nog maar één jaar oud en nog hengst. Inmiddels is al ruin en alweer zes jaar. Ik deed in het begin veel vrijheidsdressuur en de basis van grondwerk met hem. Ik wilde beginnen met het mennen, maar ik merkte dat hij daar mentaal nog te jong voor was.”

Meer ervaring opdoen

“Uiteindelijk had ik ook pas jaren later het geld voor een sulky bij mijn tweede pony, Floki. Arrow stond alleen en ik wilde eerste meer ervaring opdoen met een ervaren pony. Daarom kocht ik Floki. Sinds dag één zijn die twee onafscheidbaar, echt allerbeste vriendjes. Rijden en mennen staan voor mij niet op de eerste plaats, al is het natuurlijk wel iets zaligs om te doen. Mijn grote liefde voor Shetlanders speelt ook zeker een rol in de keuze voor twee kleine pony’s en geen grote.”

Leerpony

“Floki is inmiddels bijna achttien jaar en hem heb ik overgekocht in 2020 van een gezin. Daarvoor was hij een manegepony. Floki is net als Arrow een shetlanderkruising. Het beleren ging super goed en hij stond na een paar keer oefenen al voor de sulky. Ik ben er bijna wel zeker van dat hij ergens in zijn verleden al wel een keer voor de kar heeft gestaan, want het voelt zo vertrouwd. Het is een geweldige leerpony voor mij.”

Af en toe een bostritje

“Mijn interesses liggen niet bepaald bij wedstrijden of vaak en fanatiek mennen. Gewoon af en toe een bosritje en plezier maken samen is meer mijn ding. Het belangrijkste is dat mijn paardjes plezier hebben in wat we doen. Floki wordt natuurlijk ouder dus ik ben blij dat ik hem een rustig leven kan geven, waar hij op de eerste plaats paard mag zijn. Een ruitertje op zijn rug hebben we een tijdje gedaan, maar zijn we mee gestopt. Hij vond het toch niet meer zo leuk.”

Toekomst

“Met Arrow wil ik in de toekomst ook heel graag mennen. Wie weet wel een tweespan met beide pony’s. Voorlopig maak ik vooral plezier met hem in de vrijheidsdressuur en een longeertraining. Het tuig en de lange lijnen kent hij al. Voorlopig doen we ook alles bitloos. Hij bruist altijd van de energie en staat te popelen om iets leuks te doen. Al helpt het werken met voerbeloning daar ook aan mee. Het werkt fijn voor ons.”

Match made in heaven

“Arrow en Floki zijn mijn allerbeste vriendjes, maar vooral ook elkaars. Ze balanceren elkaar uit en zijn een match made in heaven. Arrow is energiek en ‘gek’ terwijl Floki rustig en lief is. Het zijn net broers en het feit dat ze zwart en wit zijn maakt het plaatje helemaal af. Beide pony’s maken mijn leven compleet en ik zou niet weten wat ik zonder ze zou moeten doen. Het paardenwelzijn en het genieten met elkaar staan zeker voorop.” Volg Ems Roza, Floki en Arrow via Instagram @soulofahorsegirl. Rianne de Bruin voor Mensport
Ems