Mark Wentein
Mark Wentein

Badge of Honour voor Mark Wentein: “Ik mik op wéér een WK, maar niet ten koste van jongere menner”

Algemeen

Uit handen van KBRSF-voorzitter Stephan Detry ontving paardenman Mark Wentein afgelopen vrijdag de FEI Badge of Honour, de hoogste onderscheiding die de internationale hippische organisatie kent. “Ik ben heel vereerd, maar niet verrast”, vertelt Wentein. “De badge lag al een aantal maanden op me te wachten, maar in verband met corona lukte het nu pas om ‘m in ontvangst te nemen.” 

De ‘badge’ is een speldje dat je op je revers kunt bevestigen, legt Wentein uit. “Het FEI reikt ‘m uit in elke discipline, die alle hun eigen criteria opstellen. Voor het mennen is de Badge bedoeld voor deelnemers die ten minste zes WK’s hebben uitgereden. Je moet wel in de uitslag zijn opgenomen. Ben je niet gefinisht, dan telt de deelname niet mee.”

Zes wereldkampioenschappen

De internationale menner, ex-VLP-voorzitter, chef d’equipe van het succesteam dat onder andere in 2018 brons won op de Wereldruiterspelen én uitgever van Hippo Revue, deed tussen 1998 en 2018 aan maar liefst zes Wereldkampioenschappen (enkelspan paarden) mee, met drie verschillende paarden. Met Luki D Randalis was hij er bij in 1998 en 2002, met Carlo in 2006, 2010 en 2012, en met Torsten in 2018.

Carlo en Torsten

De menner uit Brugge neemt de leidsels nog regelmatig ter hand, en is ook regelmatig óp het paard te vinden. “Nou ja, paarden, eigenlijk zijn mijn paarden ‘oversizede’ pony’s”, lacht Wentein. “Ik rij nog drie keer in de week onder het zadel, en heb bijvoorbeeld vorig weekend meegedaan aan een slipjacht. Toen reed ik op Carlo, die nu 24 is, mee achter de meute. Hij is een New Forest-pony, ik denk dat het vanwege zijn ponybloed is dat hij nog zo superfit is.”

Haras du Pin

Ook Torsten (12 jaar) voert een flinke portie ponybloed. “Zijn moeder is een Welsh-merrie. Met hem mik ik op het WK dat dit jaar in Haras du Pin plaatsvindt. Ik ben een grijze vos, ik wil me graag kwalificeren, maar is er een jongere menner die ook recht heeft op een teamplek, dan doe ik een stapje terug. Ik ga dan mogelijk als vierde - individuele - menner mee.”

Andere kant van de sport

Ondanks zijn drukke werkzaamheden bij koetsbedrijf Brugge, zijn functie als chef d’equipe bij de KBRSF én zijn werk als hoofdredacteur van Hippo Revue, vindt Wentein het belangrijk om ook zelf deel te nemen aan wedstrijden. “Als ik zelf op de bok zit bij een wedstrijd, maak ik die andere kant van de competitie mee: ik moet dealen met de reglementen en de juryleden, net als elke andere deelnemer.”

Plezier

Hij vervolgt: “Bovendien, zolang mijn paarden en ik het leuk vinden, waarom zouden we dan niet van de partij zijn? Ik ben wel van mening dat je er lol aan moet beleven. Als je geen plezier hebt in je sport, moet je er maar snel mee ophouden.” (CD)

Bron: Mensport, overname niet toegestaan 

Foto: Ruben Karnas (archief)