DSC_9161
DSC_9161

Weer mooie mensport in Ambt-Delden

Algemeen

  Bij paardensportcentrum De Hoffmeijer haalde 29 januari een flink aantal menners hun hart weer op tijdens de door menvereniging Koets’n Keerls georganiseerde indoormarathon. Sietske Flobbe deed ook mee in Ambt Delden. Uitgeleend “Dat was eigenlijk helemaal de bedoeling niet”, vertelt Sietske, “onlangs kochten we pony Max, daarmee wilde een vriend van mij, Paskal de Graaf graag meerijden zaterdag. Dat betekende dat ik aan de kant zou blijven. Een vriendin van mij, Lieke van Amerongen zat op het wedstrijdsecretariaat in Ambt Delden en zij zei: ‘dan mag jij met die van mij’ en leende mij simpel haar pony Balou uit. Zo kon ik ook starten. Ik had nog niet eerder met hem gereden, maar hij is wel heel ervaren want met paramenner Dinja Steenkamp heeft hij al de nodige internationale wedstrijden gelopen.” Tevreden Balou is een negentienjarige kruising tussen een New Forester en een Fjord. In 2016 maakt Dinja haar WK-debuut in Beesd met hem en in 2021 eindigde deze aanspanning op een vierde plaats. Een goed opgeleide pony en Sietske reed er dan ook zo het parcours mee rond. In de eerste ronde bleven ze foutloos en waren goed voor een snelle tijd. In de tweede ronde rolden een paar balletjes en moest Sietske Indy Kamphuis met Milton voor laten gaan. Toch was ze ook tevreden met haar tweede plaats. WK-aspiraties “Ik heb heel lekker gereden, het was echt weer genieten. Paskal werd derde met Max, ook een mooi resultaat dus. Ik heb thuis nog een heel fijn tweespan New Foresters op stal staan. Deze Hijker Forest Chico en Brown Stables Ultimo Boss ben ik aan het trainen voor de internationale wedstrijd in Exloo. Deze indoor paste daarom niet in hun trainingsschema. Mijn doel met hen is deelname aan het WK.” Schooljuf Sietske woont in het Friese Appelscha. In haar dagelijkse leven staat ze voor de klas. Daarnaast traint ze in haar vrije tijd met tuigpaarden en New Foresters. Voor verschillende hiervan zoekt ze vervolgens een passende nieuwe eigenaar. Eén keer per maand komt Gerard Leijten voor een aantal lessen naar het noorden en dan rijdt Sietske ook mee. Ze helpt paramenners Dinja Steenkamp en Francisca den Elzen-Douwes. Op haar beurt kijkt Francisca ook regelmatig mee met de training van Sietske.

Met mekaar

Sietske heeft haar liefde voor het mennen van geen vreemde, haar moeder de bekende paramenner Martje Witvoet overleed bijna twee jaar geleden. Sietske was lange tijd haar vaste groom. “Ik men zelf al vanaf mijn vijftiende. Het verveelt nooit, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat mennen een tak van sport is die je met mekaar doet. Samen met Paskal en goede vriendin Lianne Bosma vormen we menteam De Friese Grens. We wonen tegen het Drents-Friese Woud aan en hoewel een mooie dressuurbaan hebben, gaan we ook veel het bos in om te toeren en nemen dan altijd eten en drinken mee. Daarnaast trekt het hele sfeertje met mennen me aan, op wedstrijd ken je elkaar, spring je bij iedereen achterop de wagen en is er altijd gezelligheid” zo besluit Sietske.

Razendsnel

Parcoursbouwer Bennie Steenblik zorgde voor een goed te rijden indoorparcours met drie meervoudige hindernissen en de nodige kegelpoorten. Voldoende technisch en ook met een aantal lange lijnen. In de rubriek Enkelspan Paard bleek Arjan Kleinjan oppermachtig. Hij had eigenlijk ingeschreven met een tweespan, maar een van de paarden daaruit was niet fit en daarom veranderde Arjan de inschrijving in Enkelspan. Zijn vosruin Ed had er duidelijk zin in. Hij ging razendsnel door de hindernissen, maar bleef daarbij voorzichtig; twee nulrondes en een eerste prijs als resultaat. Hij werd goed op de hielen gezeten door Annemarie Evers. Zij reed een thuiswedstrijd met haar Dif. Ze is zeker niet de beste want ze heeft al gewonnen op het NK. In Ambt Delden werd ze tweede.

Niet te verbeteren

In de goed gevulde rubriek Tweespan Paard gingen vader, Geert, en zoon Jelle Dijkhof aan kop. De menners uit Klarenbeek waren beurtelings menner en groom. Beide menners lieten alle balletjes op hun plaats liggen, maar Geert was in beide rondes seconden sneller dan zijn zoon. Rob Dijkhuis uit Gelselaar zette met zijn tweespan pony’s, Jack Sparrow en Cooper zo’n snelle tijd neer dat niemand die nog kon verbeteren. Hiermee verwees hij Jorn Elburg met Nelis en Stevie naar de tweede plek.

Een beetje geluk

De achtjarige Evy Koekoek maakte in de rubriek Jeugd een keurig wedstrijddebuut met haar tinker, Kim door slechts één balletje te laten rollen. In de rubriek Koudbloed ging het oranje lint naar Dianne Semmekrot met haar felle Haflinger. Het sluitstuk van de dag bestond uit vier vierspannen. Mark Weusthof had met zijn span een beetje geluk bij poort twee, want hier balanceerde het balletje even op de rand. In beide rondes stuurde hij vervolgens zijn paarden op fijne wijze; vloeiend en foutloos rond en dat leverde hem een verdiende eerste prijs op. Redactie MenSport Geen overname zonder bronvermelding    
DSC_9161
DSC_9161
DSC_9161