received_410437987502453
received_410437987502453

Marion: “bezig zijn met de pony is een mooi tegenwicht voor de stress op mijn werk”

Algemeen

Marion Kuin (64) ging op haar veertiende op paardrijles. Iets meer dan vijfentwintig jaar later kocht ze haar eerste rijpaard. In 2016 werd ook een pony aangeschaft voor het mennen. “Om deel te kunnen nemen aan evenementen heb ik ook meteen een mentrailer gekocht, zodat ik van niemand afhankelijk ben.” Haar rijpaard Odin overleed in 2020 op 24-jarige leeftijd waardoor ze zich nu volledig richt op de pony en het mennen.

Menners op stal

“Mijn rijpaard stond op een pensionstalling en meninstructeur Jaap van de Windt kwam daar ook te staan met zijn paarden. Daardoor volgden er meer menners die hun paarden kwamen stallen. Ik vond het wel leuk om af en toe met ze mee te rijden als ze naar het bos gingen. Mijn paard was niet geschikt om voor de wagen te staan. Ik was dus altijd gewoon een passagier. Ik vond het ook harstikke gezellig als Jaap in de wintermaanden onderlinge wedstrijden op stal organiseerde.”

Gretig in vaardigheid en marathon

“Ik werd ontzettend enthousiast toen ervan buitenaf een menner meedeed met een tweespan Shetlanders. Die pony’s waren zo gretig in de vaardigheid en in de marathon. Ik vond dat prachtig om te zien en dat is precies wat ik ook wilde. Stalling voor een Shetlander kon ik nog wel betalen naast de stalling van mijn paard. Dus ging ik opzoek naar een Shetlander met ervaring in het mennen.”

Van Shetlander naar Welsh

“Ik kocht Shetlander Flip. Hij was ongeveer een metertje hoog en ik reed met een sulky. Flip was erg braaf en met hem heb ik veel zelfstandig gemend. Hij schrok nergens van en deed goed zijn best, alleen na twintig minuten was het wel genoeg voor hem. Met Flip was mijn actieradius niet zo groot. Dus op advies van een stalgenoot ging ik op zoek naar een grotere pony. Dat werd Zwanenhoef’s Dolly. Een A-welsh merrie die nog groen was.  Ze had zo’n mooi hoofdje daar was ik verliefd op. We noemden haar Jolly.”

Meedoen aan een wedstrijd

“Met Jolly begon het menavontuur echt. Vlakbij de stal werd er jaarlijks een samengestelde menwedstrijd bij Kasteel Hoekelum georganiseerd. Meerdere stalgenoten gingen daaraan mee doen in de Impulsklasse. Het leek mij ook gaaf om mee te doen dus moesten we veel trainen en kilometers gaan maken. Kort voor de wedstrijd hoorde ik dat mijn menwagen te smal was, dus moest ik op zoek naar een nieuwe. Ik vond een week voor de wedstrijd een bijpassende wagen en kon mijn eigen inruilen. We mochten meedoen!”

Tegenwicht voor stress op het werk

“Wat betreft scores hadden we geen hoogvliegers, maar wat was ik blij en trots. We hebben daarna ook aan meerdere Impulsactiviteiten meegedaan, zoals dressuurwedstrijdjes, vaardigheid en minimarathons. Onze basistraining was veel kilometers buitenrijden en ook deed ik mee aan het jaarlijkse ringsteken. Het is prachtig om buiten te rijden en bezig te zijn met de pony. Een mooi tegenwicht voor stress op mijn werk als onderwijskundige. Alleen Jolly liet het vaak afweten op wedstrijden, want dressuur was niet haar ding.”

Mijn huidige pony Bowie

“Ik leste inmiddels bij Melanie van de Bunt en die adviseerde mij om een ruin met ‘aantoonbare go’ te kopen. Dat was niet een makkelijke zoektocht, maar via haar kwam ik in augustus 2019 terecht bij Amigo Lingezicht. Dat is mijn huidige pony en ik noem hem Bowie. Hij had al de nodige ervaring in de samengestelde mensport en de dressuur. Hij was ook nog een veel fanatieker dan Jolly en daar moest ik wel mee om leren gaan. Hij is een gespierde B-pony met een fijn karakter.”

Blij verrast

“Na vier maand te hebben getraind reden we onze eerste Impuls dressuurwedstrijd. Ik was enorm zenuwachtig. Het was rumoerig en het hagelde die dag ook nog. De eerste proef was ook niet echt een succes voor mijn gevoel, maar de tweede proef ging al veel beter. Later kreeg ik te horen dat we alsnog twee keer eerste waren geworden. Ik was blij verrast. Mijn eerste wedstrijd was een feit en het was een zeer geslaagde dag. Om officieel te kunnen starten werd ik lid bij een vereniging en bleef ik lessen bij Melanie.”

Met drie winstpunten naar huis

“Mijn startkaart ging vanaf 1 april 2020 in. Dat was een hele slechte timing, want half maart begon de lockdown. Daardoor heb ik nog maar enkele wedstrijden of meetmomenten kunnen rijden. We blijven wel fanatiek doortrainen in de binnen- en buitenbak op stal. Dat werd ook wel beloond, want we zijn er zeker op vooruit gegaan. Eind januari dit jaar mochten we weer meedoen aan een B-dressuurwedstrijd. We gingen met drie winstpunten naar huis.”

Afleiding

“Het is een fijne afleiding om met je pony te kunnen werken. Vooral met die lockdowns en het overlijden van mijn rijpaard. Af en toe doen we ook bosritjes en nemen we soms wel iemand mee achterop de wagen. In de zomer van 2020 ben ik op menvakantie geweest naar Drenthe. We hebben ook twee keer mee kunnen doen het Daagje Peerdsturen en de eendaagse samengestelde wedstrijd. Binnenkort hebben we onze eerste indoormarathon en ook de vaardigheid en dressuurwedstrijden in de klasse L staan op de planning. Ik heb er zin in om dit samen met mijn topper Bowie te gaan doen.” Rianne de Bruin voor Mensport