Seppe Perlee's Pumkin van Prinseveldfb
Seppe Perlee's Pumkin van Prinseveldfb

Seppe Verlee wint in Zwartewaal: “Dressuurtraining werpt vruchten af”

Algemeen

Een prachtige wedstrijd was het in Zwartewaal afgelopen zondag. “Vanwege de coronamaatregelen was er minder publiek en sfeer dan voorgaande jaren, maar alsnog is het supergaaf om er te mogen rijden!”, reageert de jonge Belgische menner Seppe Verlee naar aanleiding van zijn zeer geslaagde ritten op de indoor menwedstrijd bij Stal De Ronde. Hij bleek over twee manches de snelste in de categorie enkelspan pony. 

Het was de vierde of vijfde keer dat Seppe Verlee en groom Sieber de Scheerder afreisden naar Nederland om deel te nemen aan deze mooie wedstrijd. “Het mooie van het parcours is dat iedereen er uit de voeten kan, of je nou een ervaren menner bent of een beginner. Je kunt kort wenden als je dat in de vingers hebt, maar moeten jij of je paard of pony nog wennen aan dit soort wedstrijden, dan rijd je gewoon een makkelijke optie. Dat is natuurlijk heel tof.”

Bende van Ellende

Verlee maakt deel uit van een groepje enthousiaste Belgische menners dat elkaar steunt en elkaar aanmoedigt. “We waren met onze ‘Bende van Ellende’ behoorlijk succesvol in Zwartewaal; ik won bij de enkelspannen pony, Mike van der Sypt bij de tandems en Nick van der Sypt was de beste bij de vierspannen pony.”

Samen trainen

“We zijn een hecht clubje”, geeft Verlee aan. “We gaan samen naar wedstrijden en trainen ook een keer in de maand samen. Onze trainingen vinden plaats onder leiding van Jan de Boer en Andy Vercruysse, die afwisseling bevalt goed. Onderling wisselen we ook wel eens pony’s uit. Zo reed Marie Fleur van Laere zondag met een pony die soms ook in het tandem van Mike loopt.”

Pumkin van Prinseveld

Zijn eigen Pumkin van Prinseveld is met haar dertien jaar een ervaren pony. De merrie en Seppe zijn al vanaf 2015 een team. “Het is eigenlijk toevallig hoe ik aan haar kom. Ik had in die tijd een zwarte pony om mee te mennen, maar die had er eigenlijk niet veel plezier in. Dan wordt het nooit wat, en toen de kans zich voordeed dat ik dit zwartje kon ruilen voor de toen pas betuigde Pumkin, greep ik die. De zwarte pony doet het nu prima onder het zadel trouwens, als springpony.”

Fanatiek

Pumkin bleek wel een echte menpony. “Ze doet altijd haar best”, vertelt Seppe. “In 2019 deden we voor het eerst mee aan internationale wedstrijden. Pumkin is super in de marathon en de vaardigheid, dan wordt ze reuze fanatiek. Ze werd altijd een beetje té heet; dan wil ze de controle overnemen. Maar ik kan haar inmiddels goed lezen, en ben haar voor. Nu snapt ze het spelletje en wacht ze op me.”

Dressuurmatig trainen

De dressuur is de achilleshiel van de combinatie. “Pumkin is nogal overbouwd, dat betekent dat het voor haar niet gemakkelijk is om bergop te lopen. Terwijl je dat natuurlijk wel wilt, dan wordt alles gemakkelijk. Ik besteed dan ook de laatste tijd heel veel aandacht aan de dressuur, eigenlijk trainen we alleen nog maar dressuurmatig.”

Met verstand

Die training werpt haar vruchten af. “Als je mooi in balans, en met de juiste stelling en buiging de wendingen doorrijdt, win je automatisch tijd. In België heeft het indoor mennen eigenlijk best een negatief imago: het indoor mennen is een beetje een taboe omdat er zo slordig gereden wordt. Ik wil laten zien dat je met verstand kunt rijden.”

Belgisch Kampioenschap

Voor dit jaar heeft Seppe zijn focus vooral op het BK in Booischot, van 14 t/m 16 augustus, en op de wedstrijd in Kronenberg. “Vorig jaar zat ik met een vierde plaats op het BK net niet bij de selectie voor het WK. Nu wil ik een score van onder de 60 punten rijden in de dressuur.”


Uitslagen Indoor mennen Zwartewaal

Enkelspan Pony 

1. Seppe Verlee 

2. Renate Provoost 

3. Charissa den Ridder 

Tweespan Pony 

1. Nathalie van den Ende 

2. Nathalie van den Ende 

3. Britt Luyckx 

Vierspan pony 

1. Nick Van der Sypt 

2. Nick Weytjens 

Tandem Pony 

1. Mike Van der Sypt 

Enkelspan Paard 

1. Gert Vis van Heemst 

2. Pieter Karelse 

3. Jacqueline de Groot 

Enkelspan Trekpaard 

1. Hans Maljaars 

Tweespan Paard 

1. Marcel Marijnissen 

2. Rodrigo Verstraeten 

3. Anna de Ronde 

Vierspan Paard 

1. Koos de Ronde 

2. Edwin van der Graaf 

3. Bruno Taverniers 

Bron: Mensport 

Foto: Fb Seppe Verlee