Pablo-Sproet
Pablo-Sproet

Sandra over haar ‘Sproet’: “Hij is een bijzondere pony, en dat is hij!”

Algemeen

Hij wordt Sproet genoemd, maar zijn paspoort vermeldt Pablo. Hij zou acht jaar zijn, maar zijn precieze leeftijd is niet bekend. Zijn eigenaresse Sandra Koldenhof-Licht uit Apeldoorn kocht hem ruim een jaar geleden in België. Oorspronkelijk komt Sproet uit Spanje, waar hij in het wild zou hebben rondgelopen. “Sproet is een aparte“, aldus Sandra. “Logisch, als je zijn achtergrond een beetje kent.” Ondanks zijn gecompliceerde karakter doet Sproet het lekker voor de wagen. Afgelopen weekend haalde hij op de menwedstrijd in Ambt Delden maar liefst zeven winstpunten binnen en drie eerste prijzen. Op de door Koetsn’ Keerls georganiseerde wedstrijd bij Manege De Hoffmeijer stuurde Sandra haar schimmeltje in de B-dressuur naar 195 en 204,5 punten, en ook in de klasse L-vaardigheid behaalde ze een eerste prijs. “In de eerste proef had ik wat tijdfouten, maar de tweede keer reed ik minder voorzichtig en bezorgde een super rit in een snelle tijd ons de winst”, vertelt Sandra.

Onzeker en lastig

“De weg met Sproet was niet gemakkelijk; hij is ingewikkeld, en de grootste uitdaging is om zijn vertrouwen te winnen. Het mennen vindt hij leuk, en dan kan hij ook steeds beter ontspannen, al is hij wel supersterk. In de omgang blijft hij nog onzeker en lastig. Knuffelen en poetsen vindt hij niks, en je moet altijd op je hoede zijn bij hem omdat hij nog wel eens wil happen.”

Piaffe door de stess

Dankzij de hulp en de training van Jan de Boer, de bekende internationale menner bij de vierspannen pony’s, werkt Sandra aan de ontspanning en nageeflijkheid. “Hij komt een keer per week bij ons thuis lesgeven. Halthouden en stappen was voor Sproet een dingetje; hij gaat dribbelen als hij stress heeft, en als je hem dan inhoudt, zit hij zo in piaffe! Dat is natuurlijk tijdens een dressuurproef niet de bedoeling, maar met het vertrouwen komt ook de ontspanning, en dan stapt hij goed. We zijn van ver gekomen. In november reden we onze eerste wedstrijd; inmiddels hebben we al meer dan tien winstpunten in de B.”

Geduld

“Sproet heeft zijn bijnaam te danken aan zijn uiterlijk. Zijn vorige eigenaresse noemde hem zo, dus dat doe ik ook. ‘Sproet’ past bij hem; hij is palomino met donkere vlekken op zijn hoofd. Hij is niet alleen wat betreft karakter speciaal, hij ziet er ook apart uit. Bij zo’n kleine pony - hij is 1.22m - denk je al snel aan een Welshpony of zo, maar hij is echt een vuilnisbakkie. Hij heeft een enorme bos manen; invlechten is dan ook een uitdaging. Zoals eigenlijk alles bij hem een uitdaging is. Toch hebben we nu al heel wat bereikt met hem als je bedenkt hoe hij hier bij ons kwam. Het is een kwestie van heel veel geduld hebben met hem.”

Happy pony

Ondanks dat ze de punten hebben om de overgang naar de L te maken, blijft Sandra Sproet nog even in de B starten. “Het is genieten dat het nu zo goed gaat met Sproet; hij begint een happy pony te worden voor de wagen! De afgelopen drie wedstrijden scoorden we elke keer rond de 200 punten. Ik zie nog op tegen de L; dan moet je namelijk een volte rijden met één hand en dat lukt mij nog niet goed. Dus we wachten nog maar even; ik heb geen haast, en ook niet echt een doel. L of M, of misschien wel Z, wie zal het zeggen?”

Progressie

“Ik vind het ook niet heel belangrijk om zo ‘hoog’ mogelijk te rijden”, besluit Sandra. “Zolang Sproet en ik een beetje progressie boeken, vind ik het geweldig! Het belangrijkste is dat we er allebei plezier in hebben, en dat Sproet in zijn element is.” Foto’s: Privébezit
Pablo-Sproet