Nicole Verburg met Flynn
Nicole Verburg met Flynn Nicole Verburg met Flynn in actie in Zwartewaal (Foto: Johan de Hoop)

“Ik geniet enorm van Flynn als ik hem zo voor me zie swingen”

Algemeen

Tijdens het kampioenschap dressuur Mendistrict West in Zwartewaal stuurde Nicole Verburg haar Flynn naar huizenhoge punten in de klasse L. Met twee scores boven de 70% kon de titel haar dan ook niet ontgaan. “Ik denk dat we wel klaar zijn om M te starten de volgende keer”, reageert de menster uit het Zeeuwse Kats. Het was voor het eerst sinds de Hippiade in 2021 dat Nicole (33) haar Houston-zoon weer de ring in reed. In Ermelo werd het duo tweede in de klasse L, een mooie prestatie. “Vanwege corona en de geboorte van ons zoontje Rens was het er niet zo van gekomen om regelmatig te starten, maar Flynn was helemaal in zijn element. Op een wedstrijd zet hij een tandje bij. Dat was maar goed ook, want in Zwartewaal waren ze enorm ingelopen op het programma en toen ik aankwam, was ik al bijna aan de beurt.” caption id=”attachment_14919” align=”alignnone” width=”640” Nicole Verburg - Flynn - Hippiade Mennen 2019 (Foto: DigiShots)/caption

Koetslampen

Snel spande ze Flynn in en belde ze haar instructrice Chantalle Boogaarts en groom Inge Vis-Van Heemst die haar zou helpen. “Flynn was meteen bij de les, maar toen we de ring binnenreden merkte ik dat ik vergeten was de koetslampen op mijn - overigens nieuwe - wagen te zetten. Die lagen nog in de auto! Het was om die reden dat we van één van de andere juryleden – niet die van de 10 natuurlijk – een 7 kregen. Ons volgende doel wordt de outdoor kampioenschappen klasse M, waarin we ons kunnen plaatsen voor de Hippiade. Dan gaan die lampen er dus echt wel op!”

Menpaard in plaats van dressuurpaard

Nicole heeft een grote voorliefde voor de dressuur, terwijl haar vriend Pieter Karelse – geen onbekende in het menwereldje - meer van de samengestelde mensport en het rijden van indoor marathons - is. “We hebben elkaar ook via de paarden leren kennen. Hij kwam bij mij om Flynn te betuigen. Ik had Flynn gekocht van mijn buurman, omdat hij vanwege de op de foto’s geconstateerde kissing spines niet geschikt was voor de hoge dressuur. Als menpaard zou hij nog wel geschikt zijn, volgens de dierenarts. Ik vond het zonde om hem te laten gaan en kocht hem om met hem te gaan mennen.”

Hoe harder hoe leuker

“Pieter heeft ook mijn destijds 11-jarige dressuurpaard Woppy (v. Krack C) betuigd; dat leek hem zo’n gaaf paard! Die heeft namelijk veel meer temperament dan Flynn en daar houdt Pieter van. Woppy liep dan wel in het M2 met mij, maar eigenlijk had hij totaal geen lol in dat werk. En dus leek het me wel leuk dat Pieter het zou proberen met hem. En wat bleek: Woppy is dol op het ‘racen’ voor de wagen, hoe harder hij door de poortjes en hindernissen mag lopen, hoe leuker hij het vindt!”

Groomen

“Eind deze maand staat voor Pieter en Flynn het CDI Exloo op het programma”, vertelt Nicole. “Daar groomt Inge Vis-Van Heemst bij de dressuur en vaardigheid bij Chantalle (Boogaarts, red.) en bij Pieter; ik sta tijdens de marathon achterop bij beide menners.”

Swingen

Ook Nicole rijdt wel eens een vaardigheidsproef met Flynn, als het op dezelfde dag is als de dressuur; op de Hippiade was ze vorig jaar zesde en in 2019 won ze er de vaardigheid. En een enkele keer start ze op een indoor marathon, voor de afwisseling. “Maar mijn uitdaging is meer het dressuurmatig beter maken van de paarden, dat zal te maken hebben met mijn achtergrond als dressuuramazone”, stelt ze. “Ik geniet enorm van zo’n proef met Flynn, als ik hem voor me zie swingen in de uitgestrekte draf …’, besluit ze.
Nicole Verburg met Flynn