Boyd Exell in Lipica
Boyd Exell in Lipica

Top menclinic door Boyd Exell en Martin Hölle in Lipica

Algemeen

Stoeterij Lipica in Slovenië was afgelopen weekend het centrum van de internationale mensport. Meer dan honderd menners, trainers en menliefhebbers uit vijftien landen woonden de menclinic bij onder leiding van wereldkampioenen Boyd Exell en Martin Hölle, en WK-jurylid Andrew Counsell. Boyd Exell trapte het programma op vrijdagavond af met een zeer leerzame lezing over bitten en legde een basissysteem uit om menners te helpen hun paarden te begrijpen. De deelnemers genoten van de uitleg van Boyd en het effect op de paarden.

Nieuwe FEI-proeven tweespannen

Het hoofdstadion in Lipica was zaterdagochtend het decor voor de nieuwe dressuurproeven voor tweespannen. Terwijl de zon probeerde door te komen, waren de deelnemers getuige van het rijden van zowel de 2* als de 3* FEI-dressuurproeven. De proeven werden gefilmd en later stap voor stap besproken in de klas, waar Andrew uitlegde waar een jury naar op zoek is.

Uitleg per proefonderdeel

Junior menner Peter Juhasz deed de 2* proef met zijn ponyspan, terwijl Zsolt Rimancsik de 3* proef liet zien met een heel mooi jong duo. Later op de ochtend lieten de menners verschillende onderdelen uit de proef zien, terwijl Boyd, Andrew en Martin aan de deelnemers uitlegden hoe die gereden moesten worden. Ondertussen was de zon doorgekomen: een mooie toevoeging aan de toch al positieve sfeer.

Hindernissen

‘s Middags werkten Boyd en Martin met verschillende menners aan het precies rijden in de arena. De deelnemers werden uitgenodigd om hun mening te geven, wat leidde tot goede discussies. Boyd en Martin sloten de zeer interessante dag af met het mennen van een vierspan (Boyd) en een tweespan Lipizzaners (Martin) in de kleinere buitenbaan, waarbij ze enkele indoor-hindernissen reden. Dit resulteerde in een spectaculaire show, die alle aanwezigen zeer waardeerden.

Uitleg, training en voorbereiding op WK

Andrew Counsell legde de belangrijkste FEI-regelwijzigingen uit voor het nieuwe seizoen. Martin Hölle gaf een mooie presentatie over hoe hij zich als Wereldkampioen voorbereidt op het WK. Martin gaf de deelnemers een kijkje in het programma van het Wereldkampioenschap 2017 in Lipica, waar hij zijn eerste gouden medaille behaalde. Op een heel open, eerlijke en humoristische manier nam hij de deelnemers mee door zijn voorbereidingen en liet hij verschillende leuke video’s zien.

Basis en balans

Op verzoek van de deelnemers werkte Boyd met een Lippizaner enkelspan in de buitenbaan om zijn balans en basisdressuurtraining te verbeteren. Een vaardigheidsproef met een tweespan en een enkelspan, waarbij de timing in de verschillende routes werd getoond, vormden de afsluiting van de clinic. Ook hier konden de deelnemers weer commentaar geven en vragen stellen.

Vilmos Jámbor

Lipica kan terugkijken op een zeer succesvolle clinic waarin Boyd Exell, Martin Hölle en Andrew Counsell een uitstekend werkend trio vormden, die elk op hun eigen manier hun kennis met de deelnemers deelden. Lipica Stoeterij en Team Lehel, met Vilmos Jámbor als drijvende kracht, zorgden voor de hoogwaardige paarden en rijtuigen.

CAI Lipica

Stoeterij Lipica kijkt er nu al naar uit om de internationale mensportwereld te verwelkomen op het CAI2*/3* van 28 september tot 2 oktober 2022. Tekst en foto’s: Persbericht
Boyd Exell in Lipica
Boyd Exell in Lipica