Gert van Groningen
Gert van Groningen

Online veiling topverzameling Gert van Groningen: Prachtige menspullen, voor ieder wat wils!

Algemeen

Er vindt momenteel een fantastische online veiling plaats van de even unieke als uitgebreide collectie koetsen en rijtuigen van topverzamelaar Gert van Groningen. De kijkdag voor alle objecten is zaterdag 9 april van 10.00 – 16.00 uur bij ’t Kabel 30, 2153 MC Nieuw-Vennep. De onlineveiling van het aangebodene is, gezien de diversiteit, verdeeld over drie blokken en al gestart op 18 maart.

Koetsen, rijtuigen, arrensleeën ...

De eerste veiling sluit op 11 april om 19.00 uur en omvat koetsen, rijtuigen, arrensleeën en toebehoren zoals tuigage, lampen, uniformen en kleding. De collectie koetsen en rijtuigen dateert van rond 1900 en omvat onder andere jachtkoetsen, verschillende brikken, een Berliner, een brood- en banketwagen, een postkoets, een kanonwagen en transport- en veewagens.  

Voor iedereen wat

De tweede veiling sluit op 13 april om 19.00 uur en biedt antiek en curiosa waaronder schilderijen, speelgoed, poppen, miniaturen, klokken, kasten en gereedschappen. De derde veiling sluit op 14 april om 19.00 uur en betreft de bedrijfsinventaris zoals een paardentrailer, paardenoplegger, aanhangwagens, trekkers, paardenboxen, stellingen en kasten. Hieronder de links naar deze drie online veilingen:

“Als ik iets moois zie, koop ik het”

Na veertig jaar vindt voormalig ijzerhandelaar Gert van Groningen de tijd gekomen om zijn even unieke als uitgebreide collectie rijtuigen en koetsen van de hand te doen. Met de daarbij behorende tuigage, kleding en andere attributen. Van Groningen was een gedreven verzamelaar.  “Ik houd van oude spullen. Als ik iets moois zie koop ik dat. Dat verklaart de diversiteit van mijn collectie. Ik was zelf actief in het aangespannen rijden en heb ook op het gebied van ruitersport veel memorabilia verzameld.”

“Met pijn in het hart”

Waarom hij alles laat veilen? “Ik heb sinds kort zelf geen paarden meer en vind het zonde om de collectie gewoon te laten staan. Ik heb liever dat een ander er plezier aan beleeft. Met pijn in m’n hart, want aan elk stuk zit een herinnering. Maar ik ben nu 78 en het wordt tijd om het wat rustiger aan te gaan doen.”

Belangstelling vanuit de hele wereld

Naast de koetsen en rijtuigen komen zo’n twintig arrensleeën en ander antiek en curiosa onder de hamer van Menno Westerbrink, veilingmeester bij het gerenommeerde Troostwijk Auctions: “Deze collectie behoort tot de top van Nederland. We verwachten dan ook veel belangstelling vanuit de hele wereld, zowel van particuliere verzamelaars als van musea.”

Originele brandweerwagen en postkoets

“Er zitten werkelijk unieke items tussen”, vervolgt Westerbrink: “Van een originele brandweerwagen tot een postkoets en een echte ‘boevenwagen’. Zowel de koetsen als de arrensleeën zijn zorgvuldig gerestaureerd en van het juiste tuigage voorzien. En daarnaast is een complete tuigkamer aanwezig met diverse bespanningen. En voor wie echt in stijl wil rijden is de verzameling kleding en uniformen, inclusief hoeden, petten en insignes een aanrader.” GJ voor MenSport Foto’s Bert Heeren Bron: Troostwijk Auctions
Gert van Groningen
Gert van Groningen