CSC_1340
CSC_1340

Exloo 2022: zonovergoten dressuurdag

Algemeen

Nadat donderdag de 2* en 3* sterren enkelspannen de spits af hebben gebeten in de prachtige eb- en vloed bodem op het Hippisch Centrum Exloo was het vrijdag de beurt aan de paramenners, tweespannen en vierspannen. Als eerste internationale startmogelijkheid van het wedstrijdseizoen leent de wedstrijd zich uitmuntend voor de deelnemers om zich aan elkaar te peilen en weer routine op te doen na twee weer warrige jaren door de coronacrisis. 

Perspectieventeam

Deelnemers van het KNHS Perspectieventeam mennen waren goed vertegenwoordigd op vrijdag met maar liefst vier deelnemers waaronder twee uitkomend in de tweespan pony 2* rubriek. Voormalig perspectieventeam lid Larissa Reints maakte haar internationaal wedstrijd debuut bij de 2* tweespan pony’s en wist gelijk de rubriek op haar naam te zetten met een nette score van 59.68. Kort gevolgd door huidig perspectieventeam lid Jorn van Olst met 59.81 strafpunten. Jorn Elburg werd vierde in deze rubriek. Sam Couwenberg en Manou Brans kwamen uit in de 3* rubrieken wat tevens voor Manou een debuut was op dit niveau. 

Tweespan pony’s 3*

De uit Drenthe afkomstige Sietske Flobbe had haar internationale tweespan primeur in Exloo en wist een nette tweede plek te behalen achter Rodinde Rutjens. Flobbe reed een nette en ontspannen proef met haar jonge New-Forest pony’s, Brownstables Ultimo Boss (6 jr.) en Hijker Forest Chico (7 jr.,) wat haar 51.82 strafpunten opleverde. “Ik wilde gecontroleerd rijden en daarvan uit meer actie erin brengen, dat is super gelukt,” aldus een zeer tevreden Sietske Flobbe. Ook in de marathon, een sterk onderdeel van de menster, is het haar doel om met veel controle te rijden en zodoende te kijken naar wat de pony’s aangeven qua gevoel en snelheid in de hindernissen. Flobbe staat met iets minder als 8 strafpunten verschil op Rutjens. Pottier Hughes (BEL) en Annika Rohrssen (IRL) deelden de derde plaats met 52.32. 

Vierspannen

Bij de vierspan pony’s won Marijke Hammink won overtuigend de dressuur met 41.90 strafpunten. Maar liefst 17,5 punten los van Joey van der Ham wie de tweede plaats behaalde. Het geheel Nederlandse deelnemersveld zit dicht bij elkaar in strafpunten vanaf plaats twee tot en met zes waardoor de marathon nog veel verschuivingen kan gaan brengen. Antonie ter Harmsel, brons medaillist met het Nederlandse team op het WK tweespannen in Kronenberg, kwam uit in de vierspan 3* rubriek en wist deze gelijk op zijn naam te schrijven. Met 54.44 strafpunten gaat hij zaterdag de marathon in. 

Paramenners

Drie paramenners mochten vrijdagochtend de spits afbijten in de nog ietwat frisse weersomstandigheden. Freddy Soete, uitkomend voor België, won de rubriek met een constant gereden proef wat hem een unanieme eerste plaats opleverde met 48.56. Tweede werd Ingmar Veneman met 52.06 strafpunten, achtervolgd door Josien de Boer (55.56.) Alle uitslagen van de dressuur in Exloo zijn hier te vinden. Foto: Bianca Douwes Bron: Mensport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan