DSC_1224
DSC_1224

Komt dat zien!

Algemeen

Er wordt slecht weer verwacht voor zaterdag 9 april, ideaal om dan iets leuks te doen, waarbij je binnen kunt blijven. Ga vooral een kijkje nemen bij de even unieke als uitgebreide collectie koetsen,  rijtuigen en overig antiek van topverzamelaar Gert van Groningen. Deze kijkdag vindt plaats bij ’t Kabel 30, 2153 MC Nieuw-Vennep van 10:00 – 16:00 uur.

Online

De aanwezige objecten worden aangeboden in een onlineveiling. Deze is, gezien de diversiteit in het aanbod, in drieën gedeeld en al gestart op achttien maart. De eerste veiling sluit op 11 april om 19.00 uur en omvat koetsen, rijtuigen, arrensleeën en toebehoren zoals tuigage, lampen, uniformen en kleding. De collectie koetsen en rijtuigen dateert van rond 1900 en omvat onder andere jachtkoetsen, verschillende brikken, een berline, een boeven-, brood- en banketwagen, een postkoets, een kanonwagen, transport- en veewagens.

Voor iedereen wat

De tweede veiling sluit op 13 april om 19.00 uur en biedt antiek en curiosa waaronder schilderijen, speelgoed, poppen, miniaturen, klokken, kasten en gereedschappen. De derde veiling sluit op 14 april om 19.00 uur en betreft de bedrijfsinventaris zoals een paardentrailer, paardenoplegger, aanhangwagens, trekkers, paardenboxen, stellingen en kasten. Hieronder ziet u de links naar deze drie online veilingen: Eerste veiling: 50 Antieke koetsen, rijtuigen, arrensleeën, tuigage, koetslampen en kostuums Tweede veiling: Ruitersport memorabilia, antiek, curiosa, miniaturen, klokken en schilderijen Derde veiling: Paardentransport vrachtwagen, aanhangwagens en bedrijfsinventaris

De tijd is daar

Na veertig jaar vindt Gert van Groningen de tijd gekomen om zijn even unieke als uitgebreide collectie rijtuigen en koetsen van de hand te doen. Met de daarbij behorende tuigage, kleding en andere attributen. Gert van Groningen was een gedreven verzamelaar.  “Ik houd van oude spullen. Als ik iets moois zie koop ik dat. Dat verklaart de diversiteit van mijn collectie. Ik was zelf actief in het aangespannen rijden en heb ook op het gebied van ruitersport veel memorabilia verzameld. Waarom ik alles laat veilen? Ik heb sinds kort zelf geen paarden meer en vind het zonde om de collectie gewoon te laten staan. Ik heb liever dat een ander er plezier aan beleeft. Met pijn in m’n hart, want aan elk stuk zit een herinnering. Maar ik ben nu achtenzeventig en het wordt tijd om het wat rustiger aan te gaan doen!”

Unieke items

Naast de koetsen en rijtuigen komen tevens zo’n twintig arrensleeën en andere antiek en curiosa  onder de hamer van Menno Westerbrink, veilingmeester bij het gerenommeerde Troostwijk Auctions: “Deze collectie behoort tot de top van Nederland. We verwachten dan ook veel belangstelling vanuit de hele wereld, zowel van particuliere verzamelaars als van musea. Er zitten werkelijk unieke items tussen. Van een originele brandweerwagen tot een postkoets en een echte ‘boevenwagen’. Zowel de koetsen als de arrensleeën zijn zorgvuldig gerestaureerd en van het juiste tuigage voorzien. En daarnaast is een complete tuigkamer aanwezig met diverse bespanningen. En voor wie echt in stijl wil rijden is de verzameling kleding en uniformen, inclusief hoeden, petten en insignes een aanrader.” GJ voor MenSport Bron: Troostwijk Auctions
DSC_1224
DSC_1224
DSC_1224
DSC_1224