Foto Leendert Veerman
Foto Leendert Veerman

Leendert Veerman over Tuigers; concourspaard of menpaard?

Sport

Tuigpaardenman in hart en nieren. Leendert Veerman is geen onbekende op de tuigpaardconcoursen. Dubbelspan, tandem, random, klavertje 3, niets is te gek en moet uitgeprobeerd worden. Zijn hart ligt in de tuigpaardensport, maar Leendert sluit niet uit, ooit nog eens met een span paarden een poging in de samengestelde sport te wagen. 

Van bromfiets naar tuigpaard

Op 18 jarige leeftijd kreeg Leendert zijn rijbewijs en besloot hij zijn bromfiets in te ruilen voor het tuigpaard van zijn oom. Deze Alexo V heeft hij groot gebracht en is hem als 3 jarige gestart op concours. Dat ging eigenlijk meteen aardig goed, waardoor de toon was gezet en er al snel een vervolg kwam. Zijn maat had een tuigpaard bij hun op stal staan en samen kochten ze een tuig en een spider. Om de beurt reden ze dit span op de concoursen. 

Carrière switch

De paarden waren hobby en Leendert genoot van het prachtige vak als slager. Daar kwam verandering in nadat hij verschillende knieoperaties moest ondergaan. Leendert kon zijn vak niet meer uitoefenen en stond voor een lastige keuze. Hij woonde inmiddels op de boerderij en was in het bezit van een aantal paarden. Noodgedwongen heeft hij op dat moment van zijn hobby zijn beroep gemaakt. 

Tuigpaard versus menpaard

In de volksmond word nogal eens geroepen; ‘’Wat voor de concoursrijders niet goed genoeg is, komt naar de samengestelde sport.’’ Leendert is het daar niet direct mee eens. ‘’Bloedlijnen zeggen veel over het karakter, ik ben gek van Manno-bloed, die hebben vaak een goed karakter.’’ In beide takken van de sport willen we werklustige, maar brave paarden, koel in de kop’’ Veerman geeft aan dat de tuigpaardrijders paarden zoeken die hoog in ’t front staan, mooi de kop erop gooien en veel houding. ‘’Voor het samengesteld willen ze de paarden juist makkelijk laag kunnen rijden, dus zij zoeken minder houding en juist met een goede stap.’’ 

Toekomstplannen

Afgelopen jaar heeft Leendert een paard af moeten geven, waar hij grote toekomstplannen voor had. ‘’Ik ben goed ziek geweest van het verlies van mijn jonge paard’’ geeft hij aan. ‘’Amadeus is 17 jaar en als je mee wilt blijven draaien, moet je altijd blijven investeren.’’ Momenteel heeft hij 2 jonge vossen staan van 4 jaar oud, die hij dit jaar uit wil gaan brengen. 

Op stal staan 3 zwarte hengsten, waar hij mee dekt. Niet goedgekeurd maar leuke hengsten voor de fokkerij. ‘’Papier zegt mij niks, paarden moeten braaf zijn en correct gebouwd.’’ volgens Leendert. 

Tuigpaard fokkerij

De zorgen van Leendert liggen wel een beetje in de fokkerij, de fokkers gaan vergrijzen. ‘’Jonge mensen gaan niet meer fokken, maar gaan voor zekerheid en kopen een paard.’’ De vraag is groot, maar het aanbod word minder. ‘’Prijzen gaan omhoog en een goed paard van 3-5 jaar oud is straks niet meer te vinden, laat staan te betalen!’’ 

Leendert koopt veel jonge veulens, deze gaan vaak op volwassen leeftijd de sport in. ‘’De merries worden niet meer verkocht voor de fok.’’ zegt Veerman. ‘’ Jammer vind ik dat, want mijn hart ligt bij de tuigpaarden(sport).’’ Het is dus te hopen dat er (jonge) fokkers van dit mooie ras, na dit artikel zich achter de oren krabben en op willen staan!   

‘Bron: MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.’ 

Foto: Privébezit, fotograaf Karin Sevink.