Afbeelding

Is je paard bang voor vuurwerk? 15 tips om je daar op voor te bereiden.

Algemeen Opvallend

De laatste dag of misschien wel dagen ervoor én natuurlijk de jaarwisseling zelf zijn voor ons vaak leuke en gezellige tijd. Voor paarden is dat meestal anders. Het geknal en de lichtflitsen van vuurwerk, vooral op 1 januari na 00.00 uur, ervaren zij als stressvol. Sommige paarden worden ronduit bang en staan te trillen in hun box.

Is jouw paard ook altijd gestrest? Help ‘m zo rustig mogelijk de jaarwisseling door. Een analyse van wat angst eigenlijk is, hoe het zich uit en natuurlijk: heel veel tips!

Hoe uit de angst voor vuurwerk zich?

Paarden zijn van nature vluchtdieren en zullen bij mogelijk dreigend gevaar proberen dit te ontlopen. Ieder paard is uniek en uit zich op zijn eigen manier. Een uiting van angst en stress kan dus per paard verschillen. Zo kan het ene paard schrikken van een sisser, een knal of de geur van het vuurwerk en reageert het andere paard op de angst van de ruiter of de schrikreactie van andere paarden.  

Symptomen van angst en paniek:

- Gespannen lichaam
- Briesen en snuiven
- Schrikbewegingen of zijwaartse sprongen (onrustige bewegingen)
- (Blindelings) wegrennen
- Steigeren
- Agressief gedrag
- Bevriezen (niets meer doen)

Onrust 

Gelukkig zijn niet veel paarden bang voor vuurwerk. Voor een paard heeft de jaarwisseling wel iets weg van plotseling en extreem onweer. Als je paard normaalgesproken angstig wordt van onweer, zal hij waarschijnlijk ook onrust ervaren bij vuurwerk. Gelukkig kun je als eigenaar veel doen voor je paard tijdens deze periode. Het is daarbij erg belangrijk om de angst van je paard te begrijpen.

15 tips bij vuurwerkangst 

 • 1. Blijf vooral rustig! Doe of er niets aan de hand is en negeer de knal. Jouw zelfverzekerdheid zal mogelijk reflecteren op je paard.
 • 2. Als er in de aanloop naar oud en nieuw veel vuurwerk wordt afgestoken in de buurt van de stal, kan het goed zijn omwonenden te vragen rekening te houden met de paarden.
 • 3. Probeer bij het vermijden van vuurwerk de dagelijkse routine zo veel mogelijk vast te houden, dit geeft een paard rust. Geef het paard zijn normale beweging, het opstallen kan er namelijk voor zorgen dat het juist onrustig wordt.
 • 4. Even geen buitenritjes meer of kies ervoor om samen met een ‘rustig’ paard te rijden. Schrikt je paard toch hevig? Denk dan aan alternatieve manieren om met je paard te werken, zoals longeren.
  5. Controleer de stal op veiligheid om er zeker van de te zijn dat je paard zich in een paniekreactie nergens aan kan verwonden.
 • 6. Zorg er bij paarden die buiten staan voor dat de omheining van het weiland veilig en in orde is en dat er zich geen vreemde voorwerpen in het weiland bevinden.
 • 7. Paarden die buiten staan voelen zich daarbij het meest op hun gemak bij hun vaste weidegenoten.
 • 8. Zorg ervoor dat je eigen veiligheid gewaarborgd blijft. Een paniekerig paard kan impulsieve en gevaarlijke dingen doen.
 • 9. Zorg ervoor dat het paard voldoende afleiding heeft door bijvoorbeeld het aanlaten van de radio.
 • 10. Ook het geven van extra hooi, verdeeld over meer momenten en plekken in de stal kan zorgen voor extra afleiding. Zorg er in elk geval voor dat het paard van half twaalf tot half één ‘s nachts wat te eten heeft.
 • 11. Laat het licht in de stal aan. Lichtflitsen van vuurwerk zijn dan minder zichtbaar.
 • 12. Plaats indien mogelijk angstige paarden niet naast elkaar of plaats een rustig paard tussen beiden.
 • 13. Maak extra stalrondes op oudejaarsavond en controleer of alles rustig is.
 • 14. Heeft het paard last van extreme angst? Indien mogelijk zou je ervoor kunnen kiezen het paard een paard dagen ‘op vakantie’ te brengen naar een vuurwerkvrije/-arme omgeving. 
 • 15. Vraag informatie aan bij je dierenarts. Deze kan ervoor kiezen om het paard te behandelen met rustgevende middelen of in sommige extreme gevallen een specifiek sedatiemiddel te gebruiken.

Wil je meer weten over de reactie van paarden op angst en gevaar en wat de dierenarts kan doen?

Bron: De Hoefslag