Getty Images/iStockphoto

De herfst is begonnen!

Algemeen Opvallend

Na een warme, droge, zonnige zomer is het bijna herfst. Het weer is al aan het veranderen (gelukkig, na al die droogte...). Reden voor veel paardeneigenaren om het weideseizoen te beëindigen en de paarden weer (meer) naar binnen te halen.

Deze periode betekent een grote verandering voor de paarden. Die overgang levert soms gezondheidsproblemen op die met goed management voorkomen kunnen worden.

Op- en afbouwen 

Andersom dan aan het begin van het weideseizoen, is het nu van belang om de graastijd (= beweging en ‘nat’ voer) af te bouwen en staltijd (= geen beweging en droog voer) op te bouwen. Het spijsverteringssysteem, met name de bacteriepopulatie in de blinde en dikke darm, moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit gebeurt het best geleidelijk, gedurende enkele weken. 

Extra beweging 

Het darmstelsel van een paard dat op stal staat wordt steeds minder actief. Hierdoor kunnen gemakkelijk verstoppingen (of bijvoorbeeld een ophoping van gas) ontstaan. Het is daarom, zeker in de eerste weken, belangrijk om een paard extra beweging te geven, in de paddock, stapmolen, aan de hand, de longe, of onder het zadel/voor de wagen.

Stalbodem 

Tegenwoordig wordt vlas veel als stalbodembedekking gebruikt. In tegenstelling tot stro wordt vlas niet gegeten en vormt het dus geen remedie tegen verveling of een lege maag. Wanneer er niet voldoende aandacht aan het ruwvoer wordt besteed, is de kans op spijsverteringsproblemen aanzienlijk. 

Voer een paard dat op vlas staat (of een andere niet-eetbare bodembedekking) bij voorkeur ruwvoer uit een slowfeeder, om de opnametijd te verlengen en overgewicht te voorkomen. 

Water 

Vaak wordt weinig aandacht besteed aan het drinkwater. Te weinig drinken in combinatie met veel droog voer is echter een veel voorkomende oorzaak van verstoppingskoliek. Let erop dat er voldoende water uit de mechanische drinkbakken komt en dat het water in de winter niet te koud is. En maak de drinkbak dagelijks even schoon. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Getty Images/iStockphoto