Afbeelding
DigiShots

Hoefijzer verliezen in de modder: Hoe voorkom je dat?

Algemeen Opvallend

Een zuigende, modderige paddock, wei of wedstrijdterrein, niks aan. Je kunt je lol op wanneer je je paard binnenhaalt en ontdekt dat hij een hoefijzer mist. Of als (een van je) paard(en) tijdens de wedstrijd een ijzer verliest. Het is niet alleen vervelend voor je portemonnee, maar ook voor je paard. Het is niet ondenkbaar dat mét het verlies van het ijzer een stuk hoef afbrokkelt. 

En dan hebben we het nog niet over de tijd die je kwijt bent om het verloren hoefijzer terug te vinden in de blubber. Wat kun je doen om de kans op het verliezen van een hoefijzer zo klein mogelijk te maken?

Springschoenen

Goed passende springschoenen zijn een must, aldus de hoefsmid. “Die helpen om het hoefijzer op z’n plek te houden, én ze zijn bedoeld ter bescherming van de hoef en kroonrand. Zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn; ze moeten helemaal over de bal van de voet vallen.”

Regelmatig beslaan

Het lijkt een open deur, maar een regelmatig bezoek aan de hoefsmid is essentieel, afhankelijk van het werk dat het paard krijgt en de intensiteit ervan. Gemiddeld staat de hoefsmid eens in de zes, zeven weken op het programma, maar een paard dat vele kilometerso over de harde weg draaft, heeft vaker nieuwe ijzers nodig. 

Geen hoefijzers: een optie?

Ga eens na of je paard wellicht zonder hoefijzers kan, in de winter of zelfs altijd. Als je paard een rustpauze heeft na een druk westrijdseizoen, scheelt het behoorlijk in de portemonnee. Bovendien is het goed voor de hoeven om (een tijdje) ‘bloot’ te zijn. En geen hoefijzers betekent dat ze ook niet verloren kunnen worden!

Overleg met de hoefsmid

Verliest je paard vaak een ijzer? Bespreek het eens met je hoefsmid en kijk waar het aan kan liggen. Een ander ijzer kan helpen.

TLC

Het lijkt logisch, maar besteed zorgvuldig aandacht aan de verzorging van de hoeven. Niet iedereen bekijkt elke dag de voeten van zijn paard. Pak steeds de voeten van je paard op en krab de hoeven goed uit. Controleer of het ijzer nog stevig vastzit. Het is de verantwoordelijkheid van de smid om ze er correct onder te slaan, maar jij bent degene die in de gaten moet houden of ze nog altijd goed zitten!

Goede voeding

Tenslotte is wat je paard eet belangrijk voor een optimale gezondheid van de hoef. Niet alleen maar een supplement geven dat garant staat voor een gezonde voet; het hele voerschema moet kloppen. Een uitgebalanceerd dieet is absoluut een voorwaarde voor het goed functioneren van het paardenlichaam. 

Bron: Horseandhound/Hoefslag 

Foto:  DigiShots