Afbeelding

Met paard én hond op buitenrit

Algemeen Opvallend

Waar vind je een stal waar naast gehinnik geen geblaf te horen is?  Het is een veel voorkomend verschijnsel dat paardenmensen vaak ook hondenmensen zijn. Sommigen paardeneigenaren hebben een hechtere band met hun hond dan met hun paard.

Buitenrijden

Geregeld zie je op wedstrijden en evenementen dat de hond er ook bij is. Ook als je met de menwagen op pad gaat, is de hond er vaak bij, op de wagen of ernaast. Fantastisch toch, samen genieten!

Vertrouwen

Het is belangrijk dat je hond en paard aan elkaar gewend zijn. Het paard moet niet schrikken van de hond en de hond moet niet bang zijn voor het paard of het op willen jagen. Pas als ze elkaar volledig vertrouwen kun je starten met trainen.

Aan elkaar wennen

Zijn jij en je hond onafscheidelijk, dan is waarschijnlijk ook je paard goed gewend aan de hond. Is de hond veelal thuis als je je paard traint, dan is het handig om die twee langzaam aan elkaar te laten wennen. De hond moet goed luisteren, anders kun je hem beter thuislaten. Hij kan het gevaar nog niet inschatten als hij bijvoorbeeld te dicht bij de benen van je paard loopt. Je moet hem terug kunnen roepen of kunnen laten wachten op jouw commando.

Bevestig de basiscommando’s: je hond moet blijven, liggen en op commando in positie lopen. Dit moet er écht goed in zitten! Het moet niet zo zijn dat hij ineens van de wagen afspringt als hij iets interessants ziet. Als alles thuis perfect gaat, oefen dit dan in een veilige buitenomgeving opnieuw. 

Onbezorgd

Zorg er dus goed voor dat je je hond goed onder appèl hebt en jouw commando’s volgt in plaats van zijn instinct. Uiteindelijk kun jij dan je hond gewoon lekker onbezorgd met je paard mee naar buiten nemen en samen genieten van een buitenrit, op de wagen of ernaast.

Foto: Pico de Shetlander en Lieve de hond, van Anne van Knegsel.