Afbeelding
ARJEN GERRITSMA

Het dak eraf op de finaleavond van vijfentwintig jaar indoor Nijkerk!

Algemeen

Het dak eraf op de finaleavond van vijfentwintig jaar indoor Nijkerk!

Zaterdagavond 18.00 uur, de baan is gesleept en de bakdeuren gaan open. De menners en hun grooms verkennen hun finaleparcours en de spanning is voelbaar. Pony’s worden uitgeladen en door derden ingespannen en alvast los gereden voor de start die om 19.00 uur begint. De muziek gaat aan en de barman gooit de tap nog eens open. Finale Nijkerk 2022 gaat van start!

Laatste voorrondes.

Zaterdag werden vooraf aan de finale de rubrieken tandem pony, vierspan pony en tweespan paard nog verreden. Uit deze rubrieken voegde zich de laatste deelnemers voor de finale als volgt:

Tandem pony:

1.Jasmine van Cauwenberghe

2.Nick Gaens

3.Mike van der Sypt

4.Rex Pannekoek

Vierspan pony:

1.Piet Doorn

2.Eline Geurs

3.Gerco van Tuijl

4.Steven van de Wannemaeker

5.Hendrik-Jan Beekhuizen

Tweespan paard:

1.Herman Kroon

2.Jonas Corten

3.Kees Rommens

4.Rodrigo Verstraeten

5.Ewoud Boom

6.Marcel Marijnissen

7.Carlo Vermeulen

Afgeladen vol.

Als vanouds was manege Luxool afgeladen vol. Uit allerlei versieringen bleek dat dit de vijfentwintigste editie van deze men indoor was en de organisatie dat niet zomaar voorbij liet gaan. Verschillende bars en eetgelegenheden waren opgesteld en op de tribunes moest je er weer op tijd bij zijn om een plaatsje te bemachtigen. De stemming was om te smullen, het publiek voelde de spanning van de menners en speelde daar uitgelaten op in. De deinende paarden en pony’s bouwde zichtbaar spanning op en wisten wat hun te wachten stond… 

Iedereen werd onder luid geklap en gegil binnen gehaald en door het parcours geloodst. De strijd tussen de Nederlandse en Belgische combinaties was ‘aan’, maar door het publiek werd geen onderscheid gemaakt. De deelnemers werden op handen gedragen en eensgezind werd er voor iedereen gejuicht. 

Game on!

De spits werd afgebeten door de rubriek enkelspan pony. De tijden lagen enorm dicht bij elkaar en de uit Rucphen afkomstige Frank Vissers reed een razendsnelle omloop met zijn Paledo. Met één afgeworpen bal stond hij lang aan kop en de Brabanders vierden al feest op de tribune. Tót de laatste deelneemster Anouk van Beek met haar pony Magic Power binnen kwam. Zij reed ietsje langzamer, maar bleef foutloos, waardoor zij als winnares uit de bus kwam. Bij de tweespan pony’s was het bloedspannend en werd er vol gas gestreden. Daar ging de winst naar Frans Marijnissen, die met zijn vader Marcel achterop, naast het wegzetten van een foutloze rit, als een raket door de arena vloog! In de rubriek tandem pony’s bleven er twee combinaties foutloos. Rex Pannekoek stond daarmee aan kop totdat Jasmine van Cauwenberghe hem met een kleine seconde voorsprong op de teller wist te kloppen. De laatste rit was voor de vierspan pony’s, waar er maar één zowel foutloos áls ook de snelste tijd wist weg te zetten. Gerco van Tuijl was zijn overige vierspancollega’s flink de baas en de ereronde was verdiend voor hem.

Ingehouden adem.

In de enkelspan paard rubriek was iedereen behoorlijk aan elkaar gewaagd. Elke combinatie reed minstens één bal en de tijden lagen kort bij elkaar. Mardie van den Hater, René van Beek en Yentle de Ketelaere bleven als enige foutloos en Yentle stond aan kop toen alle ogen gericht waren op de laatste deelneemster Elsbeth Broekhuis. Na poort zes zette Elsbeth haar paard Phiero op de rechtse wending, óp naar poort zeven! Helaas begon de kar te schuiven en hapte in de wending haar wielen, waardoor de combinatie op volle snelheid omsloeg. Het publiek hield de adem in, aangezien Phiero bleef liggen. Elsbeth en Ben hebben hun paard uitgespannen en aan de hand de baan uitgeleid. Achteraf kon Elsbeth opgelucht melden dat Phiero na flink koelen en stappen er gelukkig maar een klein schrammetje aan over heeft gehouden. Hiermee ging de overwinning naar Yentle en ging hiermee voor het eerst de trofee voor deze rubriek naar België. 

Bij de rubriek tweespan paard stond Ewoud Boom enige tijd aan de leiding. Onder luid applaus van het publiek reed hij een razendsnelle ronde, waarmee iedereen dacht dat deze combinatie niet meer te kloppen was. Jonas Corten verbaasde vriend en vijand door zijn span zwarte welsh cobs handig door het (foutloze) parcours te manoeuvreren. Met het afrijden van de brug kwam de tussenstand op het scorebord en bracht het publiek tot leven. Met toeters en luid geroep werd de Belg als een held onthaald toen hij over de finish kwam. Hij genoot zichtbaar van een welverdiende ere ronde.

Vijfentwintig jaar indoor Nijkerk.

Halverwege de avond werd het publiek vermaakt met een quadrace. Vooraf uitgelote grooms, één uit elke rubriek, moesten het finale parcours per quad afleggen. Dit zorgde voor hilarische taferelen, waarop de grooms met weely’s en met de handen in de lucht als overwinnaars langs het hard lachende publiek racete. Egbert-Jan de Vries was de winnaar van deze unieke rubriek , speciaal voor het vijfentwintig jarig bestaan. Jannie van den Brink en Bert Bokkers werden even in het zonnetje gezet, omdat zijn zich al vanaf de eerste editie inzetten voor indoor Nijkerk. 

Livestream.

Enig minpuntje was het niet aanwezig zijn van de livestream. Veel (ouderen) mensen die niet in de gelegenheid zijn om hun (klein-) kinderen te zien rijden, ervaren het als een gemis om deze fantastische indoor te moeten missen. Het publiek zal altijd naar Nijkerk afreizen voor de sfeer, de impressie en hét ultieme gevoel zoals alleen Nijkerk dat kan. Dat kleine extraatje voor diegene die dat niet (meer) kunnen, moet toch volgend jaar wel weer te realiseren zijn? 

De organisatie kan terugkijken op een ontzettend groot feest, fantastische winnaars en een uitgelaten publiek. Voor diegene die het allemaal gemist hebben, hieronder de link van een prachtige impressie wat door Nijkerk Nieuws is gemaakt:

 https://youtu.be/9LJZdhyhAv8

Ely Hackmann van Nijkerk Nieuws, dank voor het verstrekken van deze link. Foto’s van deze editie van indoor Nijkerk zijn in de loop van de week te bekijken én te bestellen op:

http://www.fotonijkerk.nl/ 

Geschreven door A. de Frel

‘Bron: MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.’