Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Het belang van een goed functionerende paardenrug

Algemeen Opvallend Veterinair

De gezondheid van de paardenrug is cruciaal. De wervelkolom heeft verschillende onderdelen en zij hebben allemaal verschillende functies en vormen. De nek, nekwervels en ruggengraat werken allemaal samen met verschillende spiergroepen en weefsels. In deze lichaamsdelen kunnen problemen ontstaan die echter hun oorsprong in de rug vinden.

Symptomen van rugklachten

De symptomen van rugklachten kunnen divers zijn: van bokken en steigeren tot algemene boosheid en het weigeren van bepaalde oefeningen. Klinische aanwijzingen zijn meestal te zien in het schoudergedeelte, waarbij één schouder meer ontwikkeld is dan de andere. Maar ook het scheef dragen van de staart en tekenen van spieratrofie (waarbij bepaalde spieren dunner en minder krachtig worden) zijn vaak signalen van rugproblemen.

Artrose, kissing spines

Oorzaken van rugproblemen kunnen zijn; artrose, kissing spines, verkeerde spierspanningen, opgelopen fracturen in de schoft of in de wervels, een ontsteking in een wervelschijf of in een ligament. Rugproblemen kunnen echter ook veroorzaakt worden doordat er eerst elders in het lichaam een ongemak is opgetreden. 

Kreupelheid

Het paard kan bijvoorbeeld in één van zijn voor- of achterbenen kreupel zijn. Het dier probeert door compensatie de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Hierdoor kunnen de spieren en/of botten in de rug geforceerd gebruikt worden. Om rugproblemen zoveel mogelijk te vermijden of te verhelpen is een goed passend zadel zeer belangrijk. Het paard dient zodanig getraind te worden dat het zijn achterhand goed kan gebruiken. 

Ontstekingen

Bij ontstekingen dient de bron achterhaald te worden, zodat deze kan worden behandeld met bijvoorbeeld ontstekingsremmers of pijnstillers. Het meest belangrijk is om te onthouden dat niet elke rug hetzelfde is. 

Rugproblemen kunnen - indien het paard ook gerede wordt - ook veroorzaakt worden door een slecht zadel. Een zadel dat scheef ligt, witte haren en littekens veroorzaakt past niet en veroorzaakt ongemak. 

Training aanpassen

Bij de eerste signalen van ongemak dient men alert te zijn en zo nodig een dierenarts in te schakelen om de oorzaak te achterhalen en aan de hand daarvan actie te ondernemen, in eerste instantie door de training aan te passen of bepaalde oefeningen te doen.

Foto: Remco Veurink e.a.