Afbeelding
Foto: Walther van den Heuvel - Snapshot Brabant

Miriam: “Ik wil mijn passie en de liefde voor de paarden delen met mijn kleindochter”

Algemeen

Miriam van Peer (53) is moeder van twee kinderen en werkt drie ochtenden als ondersteunende hulp in de zorg. Daarnaast is ze ook oma van een ‘lief, mooi meisje dat binnenkort een broertje krijgt’. Miriam is altijd al gek op paarden geweest en haar dochter Ilona heeft die passie van haar geërfd. “Ik wil ook graag mijn passie voor het mennen en de liefde voor Coco met mijn kleindochter delen.”

Haflingers

“Mijn dochter kreeg op haar elfde een eigen paard. Een mooie, ouderwetse Haflinger genaamd Polka. Mijn grote liefde en het enige paard waar ik op durfde te rijden. Ik vertrouwde Polka voor de volle 100 procent. Helaas, is ze maar vijf jaar bij ons geweest. We hebben haar moeten laten inslapen door omstandigheden. Er kwam een nieuwe Haflinger, maar zij raakte hoefbevangen. Ik vond het zielig dat ze in haar eentje moest staan, dus ging ik op zoek naar een Shetlander. Ik werd verliefd op een foto die ik zag van Coco. Een leuke bijkomstigheid was dan het mennen.”

Vertrouwen

“Er was mij verteld dat Coco beleerd was. Dat is precies wat ik zocht, maar al snel kwam ik erachter dat hij een paar keer een ongeluk had gehad met de sulky. Ik had nog steeds contact met de vorige eigenaar en zij heeft mij veel over Coco kunnen vertellen. In eerste instantie was het doel om hem weer vertrouwen te geven. Daarna heeft de vorige eigenaresse mij geholpen met hem opnieuw te beleren voor de wagen. Dat is in alle rust gebeurd en na een jaartje stond hij voor de wagen. Ik kocht een tweedehands menwagen en voor mijn vijftigste verjaardag had mijn schoonzoon die helemaal opgeknapt.”

Vrijheid

“Ik wilde graag proberen of het mennen mij echt zou bevallen en of het te doen was met mijn fibromyalgie. Al snel kwam er een splinternieuwe menwagen helemaal naar mijn wens. Het mennen bevalt mij zeer goed en we doen veel ritjes samen. Zowel Coco als ik genieten met volle teugen. Ondertussen is er ook een vriendje voor Coco bijgekomen, namelijk Jaxx. Ook Jaxx staat inmiddels voor de wagen. Coco kent alle bospaadjes op z’n pinken. Met beide pony’s men ik recreatief en dat vind ik ook het leukste om te doen. We ervaren dan zoveel vrijheid samen. Ik snap nu ook pas hoe het voelt om alleen met je paard op stap te gaan. Het is een geweldig gevoel en onze liefde voor elkaar is erg sterk.”

Afspreken met andere menners

“We krijgen veel complimenten als we op pad zijn. Dat maakt het erg leuk en ondertussen zijn er ook al vele foto’s van ons gemaakt als we in en om de Pannenhoef rijden. Het leek mij ontzettend leuk om ook gezellig op pad te gaan samen met andere menners in de buurt. Hiervoor heb ik een Facebookgroep aangemaakt om mensen uit de buurt te leren kennen die ook mennen met kleine pony’s. We hebben nu al enkele keren afgesproken en het is zo fijn en gezellig.”

Passie delen

“Ik heb nog geen mentrailer, maar ik heb wel een aanhanger waar ik mijn menwagen op kan zetten. Op die manier kan ik alsnog naar andere bossen om daar te mennen. Ik hoop dat ook vaker te gaan doen. Ik hoop ook te gaan mennen met mijn kleinkinderen. Mijn kleindochter Liva is al gek van Coco sinds ze in de buik van haar mama zat. Hoe mooi is het om mijn passie voor het mennen en mijn liefde voor Coco met haar te delen.”

Tekst: Rianne de Bruin

Foto: Walther van den Heuvel - Snapshot Brabant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding