Afbeelding
DigiShots

Een blessure ... en dan? Revalidatie bij paarden

Verzorging Opvallend Veterinair

Vroeg of laat kun je ermee te maken krijgen: een blessure bij je paard. En bij herstellen hoort ook revalidatie. Om het paard terug te brengen naar het eerdere niveau van presteren zijn een juiste diagnose en een uitgekiend revalidatieplan essentieel.

Acute fase

In de acute fase van een blessure is er vrijwel altijd sprake van pijn en ontsteking van de aangedane weefsels. Dit leidt tot verminderde terugkoppeling van het zenuwstelsel vanuit deze gebieden. Het besef waar welk lichaamsdeel zich in de ruimte bevindt (de proprioconceptie) is aangedaan. 

Naarmate een blessure langer aanwezig is kan stijfheid optreden en neemt de mobiliteit af. Uiteindelijk verslechteren de algehele conditie en de kracht van het paard. Bij revalidatie wordt daarom gewerkt aan de volgende onderdelen:

  • Verminderen van pijn en ontsteking Het proces in het weefsel wordt tot rust gebracht door middel van bijvoorbeeld medicatie, koeling en zachte massage.
  • Verbeteren van proprioceptie De terugkoppeling van het zenuwstelsel wordt getraind door het te ‘prikkelen’ en het paard bijvoorbeeld te laten stappen op wisselende ondergronden of door gebruik van grondbalken. Medical taping, tactiele stimulatoren en de Equiband kunnen hierbij worden ingezet.
  • Herstel van de beweeglijkheid De beweeglijkheid van de gewrichten wordt vergroot door het paard gecontroleerd te laten bewegen met behulp van bijvoorbeeld een aquatrainer (actief) of door bijvoorbeeld massage, stretchoefeningen en/of chriporactie
  • Vergroten van kracht en rompstabiliteit De omvang van de belangrijkste stabiliteitsspieren (multifidi-spieren) in het lichaam neemt bij blessures af. Deze spieren kunnen worden getraind met behulp van specifieke oefeningen, eventueel in combinatie met medical taping, Equiband en/of aquatrainer.
  • Opbouwen van de conditie In de laatste fase van de revalidatie wordt de conditie weer verbeterd door toename van intensiteit, duur en frequentie van de arbeid (eventueel in combinatie met hartslagmetingen).
  • Optimaliseren van presteren Om te voorkomen dat de blessure terugkomt of er bijkomende problemen ontstaan moet er gelet worden op de invloed van ruiter, zadel, hoofdstel en bit, het functioneren van de wervelkolom en het algemene management van het paard. 

Duur van revalidatie en kans van slagen

De duur van de revalidatie en de kans van slagen hangen af van factoren als de aard en ernst van de blessure, leeftijd, gedrag en bouw van het paard en de aanwezigheid van andere (onderliggende) problemen. Motivatie en inzet van de eigenaar zijn daarnaast essentieel. 

Het is van groot belang om altijd naar het gehele paard te blijven kijken, omdat door compensatie ook andere gedeelten van het lichaam aangedaan kunnen zijn. Revalidatie dient dan ook altijd in overleg met een professional te gebeuren. 

Bron: De Hoefslag i.s.m. Morgan Lashley