Afbeelding

NK-titel Replica én MenSport Trofee voor Hans Duisters, NK-titel Authentiek voor Yvonne Schalkers *foto’s*

Authentiek

Zon, rijendik publiek, enthousiaste (warme!) deelnemers en glunderende prijswinnaars. Dat waren de mooie ingrediënten van het NK authentiek gerij afgelopen zaterdag in Soest en Baarn. De organisatie was in handen van de stichting Vorstelijk Baarn samen met de NVTG. 

Vanwege de voorspelde warmte (30 graden) was ‘s ochtends al bekendgemaakt dat de derde etappe van de rit, door Lage Vuursche, zou worden gecanceld. De ingekorte rit voerde door Soest in de ochtend en na de prijsuitreikingen op Paleis Soestdijk nog door Baarn, waarna de stoet van 45 aanspanningen weer naar het inspanterrein bij Stal Laseur in Soest reden.

Vóór vertrek waren daar de deelnemers aan het NK en aan het CIAT beoordeeld door de juryleden voorzitter Heinemans en de heer en mevrouw Maathuis. 

MenSport Traditie Trofee

Op Paleis Soestdijk hoefden organisatie en publiek niet lang te wachten tot de deelnemers arriveerden. Toen iedereen - helaas grotendeels in de blakke zon - opgesteld was werd als eerste de MenSport TraditieTrofee uitgereikt aan de deelnemer die met drie beoordelingen het afgelopen seizoen de hoogste score had weten te verzamelen. Een jaar lang mag de bokaal thuis bij de familie Duisters ‘te pronk’ staan. Met hun Phaeton, die werd getrokken door de Welsh-schimmelruin Lord, stalen zij meermalen de show. 

“Alles klopt aan deze aanspanning”

De jury was het er unaniem over eens: “Alles klopt aan deze aanspanning: rijtuig, pony, menner en dame, zij vormen een prachtige eenheid. Daarbij is de rijdende presentatie van deze aanspanning subliem: kijk eens hoe zij keurig netjes aan kwamen draven; de pony heeft een hele mooie houding en wordt heel mooi voorgesteld. Een prijswinnaar waardig!”

Later zou deze aanspanning eveneens naar voren geroepen worden als de NK-kampioen Replica’s. (Hoewel het rijtuig geheel orgineel is, valt deze in de categorie ‘replica’ vanwege de schijfremmen. Het NVTG-reglement bepaalt dat deze niet toegestaan zijn op een authentiek rijtuig, maar het reglement van de MenSport Traditie Trofee volgt deze regel niet, omdat in veel landen schijfremmen juist verplicht zijn, red.)

Bij de deelnemers aan het NK werden de prijzen als volgt verdeeld:

Rubriek 1 

Pony’s Authentiek

 • 1ste prijs: Ilse Sweens uit Riel met een Studebaker Runabout
 • 2de prijs: Bert Lockefeer uit Eede (Zeeland) met een Spider
 • 3de prijs: Johann Haasnoot uit Vorden met een Pony Gig

Rubriek 2 

Paarden Enkelspan Authentiek

 • 1ste prijs: Arie Middelkamp uit Wierden met een Phaeton
 • 2de prijs: Erwin Pruim uit Emmen met een Friese Sjees
 • 3de prijs: Anne Bosma uit Laag Soeren met een Phaeton Eridge Cart

Rubriek 3 

Paarden Meerspan Authentiek 

 • 1ste prijs: Yvonne Schalkers Kitzen uit Bant met een Dos á Dos
 • 2de prijs: Andries v.d. Honing uit Laag Soeren met een Prins Albert Phaeton
 • 3de prijs: Ton Kruithof uit Wapenveld met een Deense Wagonette

Kampioenslint voor Yvonne Schalkers

Hoewel de aanspanningen van de heer Middelkamp en die van mevrouw Schalkers niet voor elkaar onderdeden, gaf de beoordeling van de juryvoorzitter de doorslag. De net iets hogere score voor het span bonte KWPN-merries voor de Dos à Dos van Yvonne Schalkers-Kitzen bepaalde dat het oranje KNHS-lint voor haar was. 

“Presentatie met allure”

“Eigenlijk geldt voor deze aanspanning hetzelfde als voor die van Hans Duisters: alles is tot in de puntjes verzorgd en de paarden en menster presenteren zich met veel allure. Er is helemaal niks dat de hoge leeftijd van de paarden verraadt (25 en 21 jaar, red.); zij verkeren in een fantastische conditie. Een prachtig geheel!”

Rubriek 4 

Replica’s

 • 1ste prijs: Hans Duisters uit Heeze met een Phaeton
 • 2de prijs: Theo Hondshorst uit Lettele met een Victoria
 • 3de prijs: Toon Wouters uit Bergeijk met een Victoria

De categorie Replica’s is in het algemeen een kleinere groep rijders. Hierdoor zijn alle rubrieken samengevoegd en is de rubriekskampioen ook automatisch Nederlands Kampioen: Hans Duisters.

Concours Traditionele Aanspanningen

De deelnemers die niet aan het NK deelnamen zijn beoordeeld voor het Concours Traditionele Aanspanningen, kortweg CTA. Hiervoor werden bij de nazit na afloop drie prijzen uitgereikt door de Voorzitter van de NVTG dhr. Bert Lockefeer, bestuurslid Henk Beniers en Johann Haasnoot die tijdens dit NK het bestuur heeft ondersteund.

 • 1ste prijs: Peter Verhelst uit Bocholt (België) met zijn Dogcart
 • 2de prijs: Dhr. Van Riel uit Terheijden met een Dos á Dos
 • 3de prijs: Ton Bergsma uit Bantega met een Binder Jachtwagen

Overpeinzingen van de voorzitter

Op 9-9-2023 mochten wij, de leden van de Nederlandse Vereniging voor Traditioneel Gerij na vele jaren van absentie door corona en andere ongemakken, weer een kampioenschap verrijden. Dat er nu weer een kampioenschap mogelijk was ontroerde me danig en daarom hield ik mijn voorwoord op paleis Soestdijk, voorafgaand aan de prijsuitreiking, kort.   

Op deze zonovergoten dag waren er meer dan veertig aanspanningen naar het prachtige Baarn en Soest gekomen om in principe de rit af te sluiten in de bosrijke omgeving van De Lage Vuursche, hetgeen door de overvloedige zonneschijn en de hoge temperatuur helaas geen doorgang kon vinden.

Voorafgaand aan de rit werden een twintigtal geselecteerde deelnemers door de deskundige jury - mevrouw Maathuis en de heren Maathuis en Heinemans - beoordeeld. Na de presentatie in Soest reden we naar Paleis Soestdijk voor de lunch en de prijsuitreiking van het NVTG kampioenschap 2023. Op de tafel voor het bordes waren het eremetaal en de linten uitgestald.

Hierna ging de rit verder naar Baarn voor de volgende presentatie. In dit tweede deel werden de overige aanspanningen beoordeeld en ook hier werden voor het afsluitende buffet drie aanspanningen als beste/mooiste aangewezen.

Na een kort woord van dank aan de algehele organisatie, juryleden, ringmeesters, secretariaat, vrijwilligers, verkeersregelaars en alle mensters en menners konden we aanschuiven aan het lekkere en gezellige lasagnebuffet en keerden we allen weer huiswaarts.

Uw voorzitter Bert Lockefeer


Alle uitslagen zijn terug te vinden op de site van de NVTG.

Foto’s: Bas Breedveld

met dank aan Johann Haasnoot voor de uitslagen en de input voor dit artikel!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding