V.l.n.r. Albert de Busschere (voorzitter BDA), Donald Desot en zijn vrouw Ida en de wethouder van Hooglede.
V.l.n.r. Albert de Busschere (voorzitter BDA), Donald Desot en zijn vrouw Ida en de wethouder van Hooglede. Foto: Luk Nuytten

Gouden jubileum voor koetsenbouwer en restaurateur Donald Desot

Authentiek

Toen Donald Dessot meer dan 50 jaar geleden toevallig in contact kwam met een klant voor een herstelling van een wagen waar hij toevallig twee koetsen zag, werd hij op slag verliefd. Hij kwam thuis met een hippomobiel en dat was het begin van het bedrijf van Ina en Donald; koetsenbouwer en -restaurateur Desot. 

Het bedrijf is gelegen in het West-Vlaamse Hooglede en is inmiddels tevens een Koetsenmuseum, dat bestaat uit een grote collectie rijtuigen gebouwd door. West-Vlaamse bouwers. Het 50-jarige jubileum is gevierd met twee opendeur dagen en een receptie op zaterdag middag, mede mogelijk gemaakt door de Belgian Driving Association.

Er werd gesproken door initiatiefnemer Luc Nuytten, Donald Desot, Albert de Busschere, voorzitter van de BDA en de schepen, wethouder van de stad Hooglede. Uiteraard werd er het glas geheven op het 50-jarig bestaan!

Oorsprong van het bedrijf

Enkele jaren nadat Donald zijn eerste twee koetsen had gekocht, schafte hij ook een paard aan. Zij namen vervolgens deel aan de indertijd populaire ritten met paard en koets. Velen waren jaloers op de prachtige koetsen van Donald en vroegen of hij voor hen ook hun koetsen kon herstellen en restaureren.

Eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 verzorgde Donald regelmatig het vervoer voor de bruid en de bruidegom op huwelijksfeesten. In 1978 richtte Donald samen met anderen menvereniging Phaëton op. Een eerste rit met paard en koets werd georganiseerd in Hooglede. Op 26 en 27 mei 1979 organiseerde Donald de eerste wedsrtijd voor authentieke koetsen in Roeselare op de Ruiter.

Tot het einde van de jaren ‘80 bleef Donald zowel in de carrosserie als aan de herstellingen van de koetsen werken. Vanaf de jaren negentig werd het restaureren en herstellen van koetsen zijn fulltime bezigheid. De collectie koetsen werd steeds uitgebreider en toen in 2014 de gemeente Hooglede vroeg om éénmalig zijn koetsen tentoon te stellen voor de museumnacht moest Donald niet lang nadenken. De museumnacht was een regelrecht succes en door de vele positieve reacties besloot Donald een permanent koetsenmuseum in te richten.

Bron: Bert Lockefeer / Koetsenmuseum

Foto’s: Luc Nuytten

Donald en Ina Desot