CIAT Manor Goes Classic 2022

Authentiek

Na enkele jaren van verplicht onderbreken door Covid, nam menvereniging Phaeton de handdoek op om een traditiemenwedstrijd te organisen op hun thuisbasis de Manorhoeve te Sint-Eloois-Winkel. Voor deze editie werd terug geopteerd om een internationale wedstrijd te organiseren, de enige dit jaar in België. 

Meerdere aanspanningen van over de grenzen heen waren ingeschreven maar door afzeggingen, om welke reden dan ook, was er jammergenoeg 1 Nederlands span over in competitie naast talrijke Belgische. Niet getreurd, de internationale jury was aanwezig om alle deelnemers een weekend lang te jureren volgens het internationale reglement van AIAT.

Na regen komt zonneschijn

Op vrijdag 30 september werd alles in gereedheid gebracht. De stallingen, parking, het secretariaat, parcours bewegwijzerd,.... alles was compleet en voorbereidt om iedereen te behagen. Gedurende de nacht kwam het regenwater met bakken uit de hemel, wat het ergste voor de organisatie deed vrezen. Gelukkig in de ochtend stopte de regen en werd het op zaterdag 1 oktober voor de rest een droge, zelfs zonnige dag tot ieders tevredenheid. Alles kon verder gaan zoals gepland.

Presentatie en drive


De briefing aan de menners, de verkenning van PC’s en drive, werden aangevat. Ondertussen waren grooms druk in de weer alles klaar te zetten en te poetsen voor de start in de namiddag. Dit gebeurt in het traditioneel mennen met het presenteren van de aanspanning aan de driekoppige internationale jury. Deze waren verrast en blij met de kwaliteit en correctheid van de aanspanningen die ze moesten beoordelen. Na deze presentatie werd de drive aangevat. 


Deze drive moet gelopen worden binnen een vooraf bepaalde tijd afhankelijk van de lengte van het parcours, paard, pony,... Binnen deze tijdspanne worden er 5 PC’s afgewerkt. Een PC, is een door jury gecontroleerde passage, waar het paard en de menner zijn kennis en vaardigheid moet gebruiken. Bvb, een volte links rijden terwijl de leidsels in één hand zijn en zweep in de andere hand naar buiten gericht is, of over een felgekleurd tapijt rijden...


Na de drive werden de koetsen opzij geplaatst, de paarden verzorgd en gevoederd voor de nacht en konden de menners en hun teams aanschuiven voor een feestelijke maaltijd. De laatste energie werd verbruikt tijdens het dansen vooraleer onder de wol te kruipen.

(Publieks)prijzen


Op zondag 2 oktober begon het in de vroege ochtend hard te regenen, ditmaal diende het programma aangepast te worden. De geplande publiekspresentatie in het dorp werd geschrapt en ingepast in het namiddag programma. De vaardigheid werd gelopen en na deze proef werden de aanspanning nog eens vakkundig voorgesteld aan het vele publiek in de nieuwe rijhal van de Manorhoeve. 


Tijd voor de ceremonie protocolair, alle aanspanningen werden binnen de hal keurig opgesteld, mede door de professionele hulp van de heer Philip Cauwels. Elke menner werd bedankt met een attentie voor hemzelf en het paard. In de categorie enkelspan paard werd Els Vanderispaillie eerste. Bij de tweespan paarden was Stefaan Martens de primus en bij de lange leidsels won Urbain Vandevoorde met zijn tandem-aanspanning. Hij werd ook overall winnaar van de wedstrijd en werd tevens door het publiek als aantrekkelijkste aanspanning beoordeeld. 

Geloof in internationale wedstrijd


Terug naar de vrachtwagen, alles opbergen, nog een glas getoost op de goede afloop, afscheid nemen in alle vriendschap van elkaar en van een geslaagd evenement, iedereen tevreden! Deze geslaagde wedstrijd is te danken aan Menvereninging Phaeton, die niet opgeeft en erin blijft geloven om een internationale wedstrijd te organiseren. Il faut le faire….
Laat het duidelijk zijn, Phaeton organiseert en elke traditie menner is er welkom. Jammer dat menig traditiemenner dit niet begrijpt en weemoedig staat te watertanden langs de zijlijn terwijl de deelnemende menner zijn proeven afwerkt.

Vriendschap


In alle geval Menvereniging Phaeton geeft iedereen volgend jaar de kans om deel te nemen, laat ons allen vereningen, plezier maken en eervol strijden voor een ereplaats, het leven is kort genoeg op deze aardbol....denkend aan Matteo Bianco, het voorziene Italiaans jurylid die enkele weken vooraf in een dodelijk verkeersongeluk het leven liet en met een stil moment werd geëerd. 

Tekst en foto’s: Philip Bonte

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding