Afbeelding
RVD/Grace Schepers

‘Mooiste Calèche ter wereld’ te zien in Nieuwe Kerk

Authentiek Authentiek gerij

De volgens kenners één van de mooiste Calèches van de wereld is tot en met 10 april 2023 te bewonderen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, tijdens de tentoonstelling over Juliana. Normaal gesproken is deze Crème Calèche niet te bezichtigen; het rijtuig is namelijk van het Nederlands Koninklijk Staldepartement in Den Haag. 

Cadeau voor Wilhelmina

De Crème Calèche is in 1898 gebouwd in Den Haag door de firma Hermans & co en was een cadeau voor de18-jarige Prinses Wilhelmina ter gelegenheid van haar inhuldiging op 6 september 1898. Heel anders dan de Gouden Koets is dit zeer elegante luxe rijtuig geliefd bij alle internationale rijtuigkenners en topverzamelaars, maar nauwelijks bekend bij het Nederlandse publiek. 

Na 1963 werd het rijtuig nauwelijks meer gebruikt. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in, want Kroonprinses Amalia heeft de wens het prachtige rijtuig te gebruiken op haar huwelijksdag.

Restauratie bij Stolk 

De Crème Calèche was ondanks het spaarzame gebruik wel toe aan restauratie. Die klus nam Stolk in Balkbrug -bekend van de restauratie van oldtimers - twintig jaar geleden op zich.

De Koninklijke tentoonstelling ‘De Eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen is tot 10 ápril 2023 te zien in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Persbericht Stolk Balkbrug/Foto: RVD/Grace Schepers