Afbeelding

Wie is … Bert Lockefeer (nieuwe voorzitter NVTG)?

Authentiek

Tijdens de ALV van de Nederlandse Vereniging van Traditioneel gerij (NVTG) op 11 februari jl. is Bert Lockefeer met algemene stemmen verkozen tot voorzitter. 

Tijd dus voor een korte kennismaking met de enthousiast ‘authentiek’-rijder! Bert is gehuwd met Mieke, die ook zijn trouwe hulp en groom is bij de activiteiten met hun aanspanning. Hij is vader van een dochter die ook actief was als amazone en in dameszadel en de trotse opa van twee kleinzoontjes. 

Diverse pony’s en paarden

Bert groeide op tussen de pony’s en paarden en voelt zich dan ook ‘als een vis in het water’ in de paardenwereld. Hij stapte al snel op een Shetlandertje en vervolgens een Dartmoor-pony. In 1965 stapte hij over op een Haflinger, waarna een Connemara, een Arabisch en Engels volbloed en KWPN-paarden op stal kwamen. 

Mennen de overhand

Naast rijden dressuur, springen, eventing en endurance (onder de man dus) was Bert ook al in meer of mindere mate bezig met het mennen; vroeger recreatief met de pony’s en later, nadat zijn KWPN-merrie waarmee hij in de sprongsport actief was, zette hij die voor het rijtuig. 

Haflingers

Sinds 2000 bevolken de Haflingers de stoeterij weer. Rondom Berts 40ste kwam het aangespannen rijden meer op de voorgrond: recreatief, sportief en sinds 2008 traditiemennen. “Aanvankelijk in België, sinds 2013 in Frankrijk met als eerste CIAT het prestigieuze Cuts”, weet Bert nog. “Later volgde het lidmaatschap van de NVTG, waar we in 2016 de toenmalige Tinello-wisseltrofee won, de voorloper van de ‘Mensport trofee’. Ook op het domein van de Franse Haras du Pin waren we al zes keer actief, met twee- en enkelspan. Verder reden we diverse andere CIAT-wedstrijden in Frankrijk.”

Sandringham bijzonder

In 2018 werd met Haflinger Brenda deelgenomen aan de wedstrijd op het koninklijk domein in Sandringham in Groot-Brittannië. “Geweldig om mee te maken, omdat er tegelijkertijd vierspanwedstrijden plaatsvonden, met onder andere wereldkampioen Boyd Exell”, blikt Bert terug. “Ook de coaches gaven er acte de presence met o.a. Mark Broadbent , Danielle Vander Wiel , de echtgenote van ‘Henk’ van Vander Wiel Harnesses, almede een aanspanning van ‘the Mews’ van het koninklijk huis en his R. H .Prince Philip was er in cognito ook van de partij. In datzelfde jaar waren we ook in Turijn op de Venaria Reale in Italië.

2023 volgepland

Toen volgden enkele te rustige jaren, onder andere door corona, maar sinds 2022 zijn Bert en Mieke weer voorzichtig actief. “Voor dit jaar is de agenda goed volgepland!”

Bert ziet er naar uit om u op één van de mooie NVTG-evenementen te ontmoeten! “Als u vragen, opmerkingen of relevante meningen heeft of wilt delen, doe dat alstublief!”, besluit hij.