Afbeelding

CIAT Compiègne 2023: Uit het dagboek van een groom (1)

Authentiek

Komend weekend, op 20 en 21 mei, wordt na een afwezigheid van vier jaar de prestigieuze CIAT (Concours Internationale d’Attelage de Tradition) van Compiègne (voorheen Cuts) weer georganiseerd. Nieuwsgierig gemaakt naar het traditie-rijden door nieuwe vrienden in Pratoni, bedacht ik dat ik best een dagje op en neer kon rijden naar Frankrijk om de sfeer te ervaren.

Het toeval wilde dat internationaal tweespanrijders Leo en Nanda van der Burgt uit het Limburgse Meijel zich graag wilden inschrijven, maar een helpende hand kunnen gebruiken. En zo kan ik over enkele dagen als groom niet één, maar vijf dagen ervaren hoe de wereld van de CIAT eruit ziet en slaap ik weer net als tijdens de menwedstrijden in mijn kamertje in de aanhanger van de vrachtwagen.

Adellijke omgeving

De voorspellingen zijn dat het mooi, zonnig weer wordt, niet te warm en niet te koud. We vertrekken al op donderdag, zodat we met ons gezelschap van Nederlanders en Belgen een gezellig plekje kunnen creëren tussen het internationale gezelschap afkomstig uit Frankrijk, Spanje, Polen, Duitsland, Nederland en België. Op donderdag en vrijdag gaan we de omgeving verkennen met de koets en op de fiets. De bossen rond Compiègne, het park en het ‘chateau’ in Cuts zijn, volgens de verhalen en de beschrijvingen, prachtig en in mei is alles nog frisgroen. Gegarandeerd mooie foto’s!

Mijn groom-kleding ligt klaar (stiekem ben ik blij dat ik geen ‘passagier’ ben en tot lange jurk en grote hoed veroordeeld ben, haha), de koets is al opgeladen en de groepsapp komt langzaam tot leven. Ook KWPN’ers Elco en Gabor kunnen zich gaan opmaken voor een korte vakantie in Frankrijk.

Wat staat ons te wachten?

Op zaterdag vindt de presentatie plaats van de aanspanningen, van Shetlander tot Bretons paard, van enkelspan tot vierspan en van tweewieler tot coach. Een deskundige jury (niet te onderschatten, want zij moeten veel kennis hebben over de verschillende tijdsperiodes waarin de rijtuigen oorspronkelijk door de straten en over veldwegen reden) beoordeelt de aanspanningen op authenticiteit, de algemene staat van de rijtuigen, de conditie en ‘toilet’ van de paarden, de inzittenden en leidselvoering. 

Zondags rijden de aanspanningen een rit van vijftien kilometer en moeten de deelnemers hun stuurmanskunsten tonen in de vaardigheid.

Maar het belangrijkste: er staat ons veel plezier en gezelligheid te wachten!
Bekijk hier de deelnemerslijst en de route van zondag

Tekst: Gemma Verlaan
Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan
Foto: Privebezit