Afbeelding

CIAT Compiègne 2023: Uit het dagboek van een groom (2)

Authentiek

Op 20 en 21 mei wordt in Noord Frankrijk het CIAT (Concours Internationale d’Attelage de Tradition) van Cuts georganiseerd, tegenwoordig in Compiègne. De komende dagen is MenSport erbij middels het dagboek van een groom.

De laatste voorbereidingen voordat we afreizen zijn in volle gang. De ‘concours’paarden én thuisblijvers worden nog een laatste keer voor de trainingswagen gezet, de hooinetten voor in de vrachtwagen alvast gevuld, de tuigen gepoetst en de vrachtwagens ingeruimd. De paarden zijn gewassen en getoiletteerd.

Groepsapp

In de groepsapp wordt afgestemd hoe laat we vertrekken en op welke plaats we op elkaar wachten om gezamenlijk verder te reizen. Dat dat handig kan zijn, hebben we na Exloo wel geleerd: de familie Rutjens had op de heenweg een lekke band en de familie Van der Burgt op de terugweg  maar liefst twee lekke banden. Dan is het handig als je elkaar kunt helpen.

Vers brood?

En wat nemen we aan fourage mee voor donderdag en vrijdag en kunnen we er op rekenen dat de bakker, die tot de laatste CIAT-editie in 2019 elke ochtend vers brood verkocht op het terrein, ook dit jaar weer komt?

Veel kleding

Qua kleding uitzoeken is het voor een CIAT ook net even anders: ‘gedistingeerd’ , bij elkaar passend maar vooral zonder dat je een chique versie van Brigitte Kaandorp’s ANWB-stelletje wordt. Not done bij het traditie-rijden. En wat trek je aan (en hoe hou je het netjes!) bij het klassieke diner op zaterdag en zondag? Dan uiteraard nog je gewone stallen-kleding, je groom-kleding (snel schoensmeer gekocht zodat de zwarte groom-schoenen glimmen) …. 

Ik geloof dat er inmiddels vijf paar schoenen in de tas zitten, plus de veiligheidsschoenen. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen goed, dat scheelt reservekleding. Nog even naar de kapper; je moet er wat voor over hebben!

Hot- of hutspot

Het WK in Pratoni heeft me geleerd dat wanneer je als blogger nog een beetje vrije tijd wilt overhouden, je vooral niet op Wifi moet rekenen, dus zoonlief heeft een hotspot gemaakt (digibeet wil steeds ‘hutspot’ typen), terwijl ik met zoete baksels bezig was voor morgen tijdens de koffie.

Ik ben heel benieuwd naar de andere aanspanningen; sommige deelnemers hebben rijtuigen van wel 100 tot 140 jaar oud. Morgen gaan we het zien!

Tekst: Gemma Verlaan
Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan
Foto: Privébezit