Afbeelding

CIAT Compiègne 2023, uit het dagboek van een groom (3)

Authentiek

Op 20 en 21 mei wordt in Noord Frankrijk het CIAT (Concours Internationale d’Attelage de Tradition) van Cuts georganiseerd, tegenwoordig in Compiègne. De komende dagen is MenSport erbij middels het dagboek van een groom.

Om 09.45 uur zijn we met een lang getoeter vertrokken uit Meijel en op de grens met België verzamelden we ons om de rest van de route samen te rijden. Een uur tijdverlies bij Antwerpen, maar verder konden we lekker doorrijden. In de buurt van Compiègne aangekomen oriënteerden we ons waar de winkels zijn, hoewel we ‘du pain, du vin en du paturain’ bij ons hebben.

Oepsss, shocking klem!

Het laatste stuk gingen we de mist in, de geel/zwarte bordjes van de organisatie hielden op en we reden ons, zoals Tol Hansse ooit zei: ‘shocking klem between de deuren van de trem’. Oftewel … we hadden een probleem. Niet meer voor- of achteruit, de aanhanger afgekoppeld en er moest van alles verplaatst worden om zelfs de losse vrachtwagen te kunnen keren. De aanhanger werd door een flinke personenwagen meegenomen; heel apart om je aanhanger voor je uit te zien rijden!

Femmes en Hommes

Het was rustig op het campingterrein. We hadden nog vrije keus waar we onze Nederlands/Belgische enclave wilden opbouwen. Fijn dichtbij de prachtige, nieuwe stallen en ook het toilet- en douchegebouw op korte loopafstand. In mijn beste Frans gevraagd naar de verdeling van ‘femmes’ en ‘hommes’ (geen bordjes op het gebouw) en omdat het wifi-signaal sterk was, probeerde ik een password te ontfutselen om geen ‘hutspot’ aan te hoeven maken. Top geregeld!

Droom van een Hippodrome

De stallen klaargemaakt, de paarden verzorgd, onderweg naar iedereen ge’bonjour’d en zo hoor je aan de ‘hallo, hello of dzien dobry’ die je terugkreeg waar de andere deelnemers vandaan komen. Mijn slaapkamertje ingericht en daarna was het tijd om een blik te werpen over het Hippodrome van Compiègne. Nanda van der Burgt had thuis al een heerlijke bami-maaltijd voorbereid waar we van gesmuld hebben. De paarden nog even de benen laten strekken en na een glas wijn met leuke verhalen was het tijd om te gaan slapen.

Vrijdag hebben we alle tijd om de paarden een eerste keer in te spannen en op de fiets de omgeving te verkennen. We hebben er zin in!

Tekst: Gemma Verlaan
Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan
Foto: Privébezit