Afbeelding

CIAT Compiègne 2023: Uit het dagboek van een groom (5)

Authentiek

Morgen gaat het beginnen, het Concours d’Elegance, de presentatie van het Concours Internationale d’Attelage de Tradition, georganiseerd in en rond het Hippodrome in Compiègne. We hebben fantastisch weer en vermaken ons tot dusver opperbest.

Alle deelnemers zijn gearriveerd, de laatste Poolse auto met trailer was er zaterdagochtend om vier uur. De koplampen schenen in mijn slaapkamer en de paarden riepen naar de stallen of er meer collega’s waren. Oftewel, veel te vroeg naar mijn zin was ik wakker. Op zaterdag staat het eerste onderdeel, Presentatie, op het programma.

Vrijdags hadden we de vetcheck, waarbij een flink comité aanwezig was om de transponders, paspoorten en algehele conditie te controleren. Direct daarna zijn we een stuk gaan wandelen met de paarden om ze de benen even te laten strekken. Ondertussen werd de barbecue klaargemaakt en hadden we met het Nederlands/Belgische gezelschap een heel gezellige avond.

Lange plastron

Ondanks de onrustige nacht toch prima geslapen en vanmorgen om 07.30 uur was er al genoeg bedrijvigheid in en rond de stallen. De paarden gevoerd, de stallen gedaan (Gabor had voor de tweede keer in zijn wateremmer gemest), met zijn allen ontbeten en met de paarden gewandeld. Toen mijn grooms-pak gepast, het staat heel mooi. Het enige probleem is de lange plastron: we moesten iemand vinden die op de klassieke manier een plastron kan strikken.

‘Hoe heurt het eigenlijk?’

Na een bezoekje aan de winkeltjes met onder andere veel klassieke kleding en hoeden op het wedstrijdterrein, kwam meneer Claas Conijn mijn plastron strikken ‘zoals het heurt’. Na een kwartiertje zat het wurgbandje naar zijn zin, maar oh hell … hij mag vanmiddag niet meer af tot na de Presentatie. Softshell-jas dus hoog dichtritsen als ik naar de paarden moet en de oplopende onderhuidse hitte doorstaan.

Presentatie in de arena

Twee uurtjes voor de Presentatie begint de spanning toe te nemen. Een laatste poetsbeurt van de hoofdstellen, wel of niet vlechten, welk schootskleed, enzovoorts. De paarden ingespannen en ons in onze pakjes gehesen.

De presentatie ging over een halve volte waarbij je voor verschillende jurytafels halt moest houden en je beoordeeld werd. Op de tribune heel wat publiek dat de aanspanningen een luid applaus gaven wanneer zij langsreden. Paarden Elco en Gabor vinden het maar raar om elke vijftig meter weer halt te moeten houden: wanneer gaan we nou eens beginnen? Een ereronde in draf, netjes met de leidsels en teugels in één hand en de hoed af voor het publiek. En dat was het dan alweer!

Bezienswaardigheid in de stad

Om de paarden het gevoel te geven dat ze toch aan het werk mogen, zijn we richting het centrum van Compiègne gereden en de drukte ingegaan. Aan belangstelling geen gebrek, we staan op honderden foto’s en filmpjes!

’s Avonds was het gezellig eten tijdens het de diner dat voor de deelnemers en hun gasten georganiseerd was. En zo zit de eerste officiële wedstrijddag er op. Op zondag volgt de rit van vijftien kilometer met de vijf hindernissen in de ochtend, en de vaardigheid in het grote stadion van het Hippodrome.

Tekst: Gemma Verlaan
Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan
Foto: Privébezit