Afbeelding
Foto: Gemma Jansen

Terugblik: De ITDM Traditiewedstrijd in Oostkamp

Authentiek

Marc en Rita Matthys rijden al twintig jaar met veel plezier aangespannen. Zij doen dit met hun beide Mérens-paarden, waarvan de oudste veertien jaar is en de jongste negen. 

ITDM staat in België voor International Tradition Driving Meeting. Rita: “We hebben eerst menlessen gevolgd bij Wim de Poorter in Aalter en zijn toen bij het traditiemennen beland. Daar hebben we nooit spijt van gekregen: mooie ritten om te maken en goed georganiseerde wedstrijden. Tijdens de corona-periode lagen de wedstrijden natuurlijk stil, maar ook daarna kwam het maar moeizaam op gang en hebben we nog maar één wedstrijd per jaar. Daarnaast vinden nog wel veel gezamenlijke ritten plaats en in Brugge de jaarlijkse Koetsenparade. Dat is altijd heel goed georganiseerd en heel leuk om aan mee te doen.” 

Vriendschappen

“Wij rijden met een tandem Dogcart en doen ook regelmatig mee aan internationale wedstrijden, bijvoorbeeld aan Haras du Pin in Frankrijk. Ons motto is: ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. De gezelligheid, samenhorigheid en de gemaakte vriendschappen staan altijd voorop. Mijn man Marc heeft in onze wedstrijdloopbaan al wel zeven keer de AFA-trofee gewonnen. AFA staat voor l’Association Franḉaise d’Attelage. Hoe dan ook, we hopen hiermee nog lang te kunnen doorgaan!” Marc en Rita deden overigens in Oostkamp niet voor niets mee aan de traditiewedstrijd bij Landgoed Kasteel De Herten, want in de rubriek Tandem gingen zij aan de leiding.

Slechte weersvoorspellingen

Irma Voorn was er ook met haar echtgenoot Albert. Hierbij haar verslag: “Voor deze wedstrijd hadden zich 22 deelnemers aangemeld. Zaterdagmiddag was de briefing en daarna een gezellig diner. Het was spannend voor wat betreft het weer vanwege de slechte voorspellingen. De organisatie gaf niet snel op. Het werd een weekend met veel wind en regen, maar iedereen was vol enthousiasme!”

Glas van Vriendschap

“Zondagochtend begon het met de presentatie, men moet zich dan bij de jury opstellen. Daarna volgde een prachtige route waarbij de eigenaren van Kasteel de Herten hun domein openstelde, zodat de deelnemers de oefeningen die bij het afleggen van de route horen aldaar konden uitvoeren en tegelijkertijd genieten van de prachtige omgeving. Na een heerlijke lunch was er in middag de vaardigheidsproef. Nadat de paarden verzorgd waren werd er nog het glas van de vriendschap gevierd. Bij deze willen wij de organisatie, de heer en mevrouw Cornillie en team, heel hartelijk danken voor dit weekend.”

Uitslagen van ITDM Oostkamp via Albert de Busschere, Voorzitter BDA vzw:

Overall winnaar van de dag werd de heer Daniël Vereenooghe

Enkelspan pony’s:         1e Dhr Daniël Vereenooghe

Tweespan pony’s:         1e Mw Carine van Welden 

Enkelspan paard:         1e Mw Irma Voorn

Tweespan paard:         1e Dhr Luc VanDenAbielle 

Vierspan paard                 1e Dhr Stefaan Martens 

Tandem paard                 1e Dhr Marc Matthys