Afbeelding

Eindelijk weer Hengstenkeuring!

Fokkerij

Goed nieuws voor de trekpaardenliefhebbers! Voor het eerst sinds 2018 kon de Hengstenkeuring van het Belgisch Trekpaardenstamboek weer op ‘normale’ manier doorgaan. Geen mondmaskers, één locatie, geen beperkingen, geen tent in de piste in Ghlin!

Bovendien was het voor het eerst sinds 2014 dat er op de nieuwe manier gekeurd werd, met een veterinaire keuring vooraf en een beenwerkscore, minder juryleden, een hogere minimum score (21 punten in plaats van 20) om te worden goedgekeurd en bonuspunten voor hengsten met een lage verwantschap.

Veterinaire keuring vooraf

De hengsten die nog niet eerder gekeurd werden, moeten vanaf nu vòòr de exterieurkeuring reeds de veterinaire keuring op de Faculteit van Merelbeke of Luik gepasseerd hebben. Naar verluidt werden meerdere hengsten uit de nieuwe jaargang om medische redenen afgekeurd en zo dus geweigerd tot de centrale keuring.

Beenwerkscores

Voor de nieuwe hengsten worden de beenwerkscores, die op de Faculteit worden toegekend, overgenomen voor de centrale keuring. Deze hengsten worden dus niet meer door palpatie van de stamboekdierenartsen beoordeeld; voor de oudere hengsten blijft dit wel de manier van werken.

Jurykorps

De jury bestond afgelopen jaren uit een peloton van zes tot acht personen die individueel punten moesten geven, zonder onderling overleg. Dit is teruggebracht tot een driekoppig team, bestaande uit twee Vlamingen en één Waal, dat samen jureert.

Een hengst die niet goedgekeurd werd, kreeg dit ook meteen na de presentatie te horen.

De minimumscore om goedgekeurd te worden, werd opgetrokken van 20 naar 21 (op 30).

Bonuspunt voor lage verwantschap

Vorig jaar werden voor het eerst de verwantschapspercentages voor alle hengsten berekend. Vanaf deze hengstenkeuring kregen de hengsten die onder een bepaalde grens zaten qua verwantschap, een bonuspunt toegekend.

Op die manier kunnen hengsten met een vreemde bloedvoering, die op vlak van exterieur of beweging mogelijks maar net voldoende zouden scoren, toch over de goedkeuringslimiet getrokken worden en kan hun bloedvoering zo behouden blijven en ingezet worden in de fokkerij.

Daarnaast is zorgen voor nog meer bewustwording van de inteeltproblematiek bij de fokkers een belangrijke bijkomstigheid.

Wat is verwantschap?

Verwantschap is niet hetzelfde als inteelt. Het verwantschapspercentage van een paard geeft aan in welke mate het paard familie is van de populatie binnen dit ras. Oftewel hoe uniek is de bloedvoering van het paard? Is dit percentage laag, dan zal deze bloedvoering niet veel voorkomen en dit maakt de bloedvoering van dit paard daardoor tot een interessant ouderdier om in te zetten in de fokkerij.

Een paard met een hoog inteeltpercentage kan in praktijk dus toch laag verwant zijn. Klik hier voor meer informatie over inteelt.

Verwantschapspercentages

De verwantschapspercentages van de hengsten zijn berekend door de K.U. Leuven met inachtneming van alle merries die in 2021 en/of 2022 een veulen hebben gegeven in Vlaanderen.

De grens : 3,22 %

De grens is door het bestuur van VFBT, voor de hengstenkeuringen die gelden voor dekseizoen 2023, vastgesteld op 3,22%. Om tot dit getal te komen, is het gemiddelde van de verwantschapspercentages van alle hengsten berekend (dit bleek 4,29% te zijn) en 25% onder dit gemiddelde komt men zo tot de 3,22%.

Deze werkwijze zorgt voor een objectieve en dynamische vaststelling van de grens. Dit cijfer zal bijgevolg elk jaar veranderen op basis van de verwantschapspercentages van de hengsten die dan aangemeld zijn.

Lijst met goedgekeurde hengsten (mét foto’s).