Afbeelding
Polina Frolova

Kribbebijten: hoe voorkom je dat?

Gedrag Opvallend Welzijn

Een onafhankelijke paardenvoedingsdeskundige uit de Verenigde Staten, Juliet M. Getty, deed onderzoek naar kribbebijten of luchtzuigen, gebaseerd op optimaliseren van de gezondheid van paarden door het combineren van fysiologie en instincten met juiste voeding. Het doel is de paardeneigenaar het vertrouwen en de kennis te geven om tegemoet te komen aan de behoeften van het paard.

Wat is kribbebijten of luchtzuigen?

Wat is kribbebijten/luchtzuigen? Een paard perst zijn bovenste tanden tegen een vast object, buigt zijn nek en zuigt vervolgens lucht naar binnen, met een ritmische beweging, waarbij een karakteristiek geluid vrijkomt. Het paard is meestal ontspannen omdat het hem een prettig gevoel geeft: het is een soort doping eingelijk...

Oorzaak kribbebijten/luchtzuigen

De werkelijke oorzaak is onbekend, maar erfelijkheid samen met stressvolle omstandigheden lijken de onderliggende problemen. Het is echter nog onvoldoende bekend of luchtzuigen erfelijk is en of paarden het van elkaar overnemen. Bronnen spreken elkaar op deze punten tegen: sommigen zweren dat paarden het luchtzuigen van elkaar kopiëren, anderen hebben al jarenlang ervaring met luchtzuigers die naast andere paarden staan, terwijl die paarden het niet zijn gaan doen. Kribbebijten is wel degelijk verslavend te noemen, veel paarden zullen er de voorkeur aan geven boven eten en dus langzaam gewicht verliezen. 

Vroeg spenen

Vroeg spenen kan leiden tot dit negatieve gedrag op volwassen leeftijd. Terwijl het verleden niet is te veranderen, is het wegnemen van fysieke ongemakken en geestelijke spanningen die aan kribbebijten bijdragen, aan te raden. De zogenaamde cribbing-kragen zijn vaak een kwelling. Ze kunnen het gedrag ontmoedigen maar nemen niet de drang weg. Aanpassing van de leefomoestandigheden van het paard  kunnen helpen het gedrag te verminderen.

Suggesties

  • Voldoende weidegang. Dit zal een opmerkelijk effect op het stoppen van deze gewoonte hebben. Indien dit niet mogelijk is, geef hem dan toch zo veel buitenruimte als mogelijk.
  • Hooi te allen tijde beschikbaar. Deze eenvoudige verandering zal kalmerend werken op zijn houding.
  • Het paard niet isoleren. Paarden leren kribbebijten niet van elkaar. Als het zich verspreidt in een groep, is het waarschijnlijk dat ze leven in dezelfde omstandigheden.

Houd rekening met een maagzweer. De meeste kribbebijters hebben maagzweren. Stress, te weinig voeding en op stal staan maken het erger. Goed voermanagement en 24/7 beschikking over hooi, voldoende water, vermijden van zetmeelrijke voeding (zoals haver en maïs), zoetigheid en herstel van het darmstelsel door gebruik van probiotica. 

Bron: Horsejournals 

Foto: Shutterstock