Afbeelding

Over merries met de hoofdletter M

Gedrag Opvallend Welzijn

Zo’n merrie met een hoofdletter M. ‘Pismerrie’ wordt ze ook wel genoemd... iedereen kent er wel zo eentje. Zodra er een paard in de buurt komt, zwaait ze met haar staart, legt haar oren zo plat als maar kan, laat aanstellerige gilletjes horen, vindt het heerlijk als je een beenhulp geeft... Of zo’n merrie die bovenmatig geïnteresseerd is in andere paarden en daarom moeilijk bij het werk te houden is. 

Daar word je nou niet echt vrolijk van, toch? Het is niet ongebruikelijk dat merries dergelijk gedrag vertonen. Soms verergert de reactie van de eigenaar of ruiter het gedrag van de merrie. Lastig is het, zeker voor merries die in de sport lopen, want ze is sneller afgeleid en chagrijnig, waardoor ze zich niet concentreert op de ruiter.

Hormonenkwestie

Het gedrag heeft te maken met haar hormonen; ze zit tegen hengstigheid aan. De cyclus is normaal gesproken van begin mei tot en met oktober. Een normale cyclus duurt grofweg zeven dagen waarin de eisprong plaatsvindt (oestrus) en een periode van veertien dagen die diestrus heet en waarin de merrie niet vruchtbaar is en waarin ze afslaat, dus de hengst niet zal accepteren. 

Het gedrag van een merrie in de diestrus-periode geeft over het algemeen geen problemen in de training of op wedstrijd. In de oestrus-periode kan ze zich ontvankelijk tonen ten opzichte van andere paarden: ze knippert met haar vagina, plast kleine beetjes als er paarden in de buurt zijn en is met haar gedachten niet bij het werk.

Middelen

De meest voor de hand liggende manier om de hengstigheid te stoppen is de merrie laten dekken. Wil je echter geen veulen, dan kan de hengstigheid onderdrukt worden door het hormoon Regumate® toe te dienen. Er zijn ook homeopatische middelen op de markt, die al voordat de merrie in het hengstigheidsseizoen komt, gegeven moeten worden. 

Bron: Hoefslag 

Foto: Shutterstock