Glenn geerts-Ekelien 't Hoog
Glenn geerts-Ekelien 't Hoog

Menles van Glenn Geerts: “Uitgangspunt is een happy horse”

Instructie Opvallend

Mensport ging op bezoek tijdens een training van Glenn Geerts aan pupil Ekelien ’t Hoog. De menster kwam op een bijzondere manier bij deze Belgische topmenner terecht: ze won een les als prijs. 

Niet nageeflijk

Op de fraaie locatie in Oostmalle steekt Ekelien enthousiast van wal: “Op Indoor Mechelen hield Glenns sponsor, Lannoo Paardenvoeders een voerkwis, daarmee won ik een gratis les! Zo kwam ik hier begin 2018 voor het eerst. Mijn merrie Uniek was niet nageeflijk, had geen impuls en was strak en stijf. Ze liep amper punten in de B en áls we een winstpunt hadden, was dat meer geluk dan wijsheid. Zo leuk dat het winnen van een les alles zo veranderd heeft! Wij lessen nu maandelijks bij Glenn en gaan fijn vooruit. Glenn is echt speciaal! Hij rijdt ‘kei hoog’ maar ook ik kan er gewoon met m’n vragen terecht. Hij is erg gefocust op de basis.”

“Het is geen trekwedstrijd”

Ten aanzien van deze les gaf Ekelien aan dat ze graag door de vaardigheid de dressuur wil verbeteren. Daarnaast adviseert Glenn dat, ook nu, de nadruk zal liggen op de soepelheid van paard én menner. Hij vraagt Ekelien na het losrijden als eerste om Uniek op eigen benen te laten lopen zonder al te veel druk en tevens te letten op haar eigen houding, en legt uit: “Ik houd van een fiere houding, netjes rechtop zitten. We hebben maar één rug en die moet nog lang mee. Dus zelf niet harder ‘afbuigen’ dan je paard maar rechtop blijven zitten en houd haar lekker los op de buitenhand, relax! Het is geen trekwedstrijd.”

“Meer loslaten”

Ekelien wil het graag goed doen, ook voor de foto’s, en zit een beetje gespannen op de wagen. Glenn noemt dit een ‘statische houding’: “Je houdt het paard te veel vast en trekt terug. Niet op de kar zitten in de hoop dat het goed komt, maar bewust je paard meer helpen. Niet te hard opsluiten maar laat meer los, het is geven en nemen! Ontspan en niet te ver met je handen achteruit gaan zitten.”

Drie hulpen

Hij legt uit: “Een ruiter gebruikt zijn hele lichaam, maar wij menners hebben drie hulpen: onze stem, de zweep en de leidsels. Deze drie moeten we optimaal benutten om informatie door te geven. Bij het mennen missen wij het gebruik van het ruiterbeen maar hiervoor gebruiken we de zweep. Dus om stelling te vragen, het paard actiever te laten lopen maar ook meer op het achterbeen. De leidsels zijn ons stuur, de connectie tussen menner en bit. Met onze stem kunnen we commando’s geven, ook rustgevende.”