Afbeelding
Foto: Isa Wessels

Saskia Siebers: “Spieren komen niet vanzelf”

Instructie Opvallend

Saskia Siebers heeft een flinke palmares in de mensport met haar paard Axel. In het dagelijks leven werkt ze als humaan fysiotherapeut. Natuurlijk kun je mensen en paarden niet helemaal met elkaar vergelijken, maar of het er nu meer of minder zijn, spieren hebben ze allebei. 

We vroegen Siebers hoe zij van haar Axel een eersteklas atleet heeft gemaakt. In een interview met de menster gaan we in op hoe zij de training opbouwt en welke oefeningen ze met Axel doet om hem sterker, en dus gespierder te krijgen. En wat kun je nog meer doen om je paard mooi gespierd te krijgen? Heeft ze tips wat betreft bijvoorbeeld weidegang en voermanagement?

Training aanpassen aan leeftijd

Soms hebben paarden optisch dikke spieren, maar dat zegt niets over kracht. “Een Arabisch Volbloed is van nature tenger, maar kan toch heel taai en sterk zijn. Teveel trainen met een te jong paard werkt alleen maar averechts. 

Zwaarder trainen heeft enkel zin als een paard de leeftijd heeft bereikt, waarop hij ‘af’ is en dat begint rond de zeven of acht jaar. Jonge paarden zijn van nature nog heel flexibel en hebben de tijd nodig om sterk te worden. Theoretisch zou je door veel en zwaar trainen de spieren snel sterk kunnen maken, maar ook botten, pezen en banden hebben hun tijd nodig. Door een paard vooral veel over een harde ondergrond, bij voorkeur een zandpad te laten stappen en draven, worden de botten, banden en de pezen sterker.

Spierkracht

Grondreactiekracht of tegendruk in beweging is noodzakelijk. Als die er niet is, dan ontkalken uiteindelijk de botten. Sommige paarden worden al als driejarige zadelmak gemaakt en lopen vanaf die tijd alleen nog maar op perfecte zandbodems. De spierkracht verbetert, maar de botten worden door die bodems echt niet sterker. Bovendien is per training honderd bochtjes draaien door de rijbaan, heel slecht voor de pezen en banden in ontwikkeling.

Geef jonge paarden de tijd

Wat dat aangaat, zou ik ervoor pleiten om ook alle jonge spring- en dressuurpaarden eerst een jaar of twee voor de wagen te trainen. Vooral veel rechtuit stappen, draven en galopperen over zandwegen en stappen en rustig draven over verharde wegen. Zo zien ze van alles onderweg, daar worden ze wijs van en daar heb je als ruiter later ook weer profijt van. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk dat een paard de tijd krijgt om zich op de juiste manier te ontwikkelen.”