Cor van der Sluis-Master
Cor van der Sluis-Master

Cor van der Sluis: “Het mooie van deze sport is dat je een team vormt met je paard”

Instructie

Cor van der Sluis had voor het eerst sinds twee jaar (!) weer eens zijn wedstrijdkloffie aangetrokken om in Barsingerhorn van start te gaan met Master. De Friese ruin is zo veelzijdig als maar kan: hij wordt onder het zadel gebruikt door Cor’s vrouw Karin, en Cor mag hem af en toe lenen om met hem te mennen.”

“Master is een 9-jarige Friese ruin. Officieel heet hij Master van de Oergong; zijn vader is Maurus 441. “Master schijnt op hem te lijken; hij heeft dat stoere, dat tuigtypische van hem. Hij heeft dan niet die echte showdraf, maar wel een hele regelmatige en tactmatige draf.

Drie winstpunten

“Het was al even geleden ja, dat ik officieel de ring binnenreed”, lacht Cor. “Maar ik ben super trots op Master! We behaalden meteen weer drie dikke winstpunten, al moet ik zeggen dat ik die punten niet het belangrijkste vind. Ik was gewoon heel blij met hoe hij liep; we hadden er beide lol in. Dat was ook het commentaar van de jury, dat ze had genoten van het blije, enthousiaste beeld, en dat ze met plezier naar onze proeven gekeken had. Mooi toch?”

Beter worden is een proces

Cor klinkt niet als iemand die stress ervaart op een wedstrijd, en dat is ook niet zo, laat hij weten. “Ik doe mee om een leuke dag te hebben. Het is voor de ontspanning hoor. Wel vind ik het leuk om te merken dat we beter worden. Twee weken geleden deed ik mee aan een clinic van Udo de Haan, en die zei ook: ‘Beter worden is een proces’. Ik weet dat het allemaal netter en preciezer op de letter moet. Maar de nageeflijkheid en de buiging worden steeds beter. Het is toch een kwestie van oefenen samen.”

Zweet op de rug

Topmenner Udo de Haan zat zelf tijdens zijn instructie ook even achter Master. Een mooi compliment dat Cor te horen kreeg, was: ‘Fijn paard, fijn mondje’. “En dat is ook zo”, aldus de menner uit het Noord Hollandse Nieuwe Niedorp. “Master laat zich heel gemakkelijk rondsturen; hij vindt het aangespannen werk heel leuk.” Naast zo’n les van Udo de Haan traint Cor onder het toeziend oog van zijn vrouw Karin van der Sluis. “Ze pakken me wel aan hoor, Udo en zij! Ik heb het zweet op m’n rug staan tijdens de training!”

Sinterklaaspaard

Karin rijdt dressuur met Master, maar heeft hem nog niet gestart op wedstrijden. Master heeft ook zijn eerste schreden gezet in Friezen-achttal Black Pearls; die training ligt nu even stil vanwege corona. Verder doet ze heel regelmatig aan Working Equitation met hem. “Ook dat hij vindt hij geweldig”, aldus Cor. “Je merkt dat hij ook heel slim is, als ik tussen een paar pilonnen doorrijd met hem, zoekt hij automatisch het midden op. Het is een paard dat graag voor je werkt. Om zijn veelzijdigheid nog maar eens te benadrukken: hij wordt ook gebruikt bij de intocht van Sinterklaas.”

Wandelen

Cor traint niet alleen vanaf de wagen met zijn paard. “Ik doe ook grondwerk met hem. Ik had een tijd last van mijn rug en moest toen – en nog steeds – veel bewegen. Dus ik wandel hele einden met hem, ook gewoon door het dorp. Vinden we allebei leuk. Je leert elkaar dan ook weer anders kennen en bouwt echt een band met elkaar op.”

Positieve benadering van het paard

Vroeger was de benadering van een paard anders, vindt de 64-jarige menner. “Als je met paarden omging, kwam er al snel een zweep aan te pas ‘als hij het niet deed’. Nu gaan we veel eerlijker met een paard om; we kijken naar het welbevinden van ons paard en zien hem als onze partner. De benadering van een paard is veel positiever; de paardensport is een teamsport; jij en je paard vormen een team.”

Sport en ontspanning

Om een goed team met zijn paard te vormen, traint Cor twee of drie keer per week voor de wagen. Daarnaast rijdt Karin hem twee of drie keer, zowel dressuur als Working Equitation. “We wonen dichtbij het strand, daar rijden we graag voor de nodige ontspanning. We nemen onze paarden – Karin heeft nog de 21-jarige Friese merrie Famke – mee naar Drenthe. Bij ons gaan sport en recreatie heel goed samen.”

Plezier beleven

De eerste wedstrijd sinds lange tijd smaakt naar meer. “De komende tijd wil ik Master weer wat meer starten”, vertelt Cor. “Voor de volgende keer heb ik hem ingeschreven voor onze eerste L-proef. Weer een nieuwe uitdaging, eens kijken wat we daar van bakken. Wat het resultaat ook wordt: plezier blijven beleven staat voorop!” 

Foto: Karin van der Sluis-Smits