"Elke hoek is een wending dus bereid elke hoek goed voor door wat meer verzameling te vragen. Als je de hoek uitkomt probeer je weer zo onzichtbaar mogelijk op te schakelen.”
"Elke hoek is een wending dus bereid elke hoek goed voor door wat meer verzameling te vragen. Als je de hoek uitkomt probeer je weer zo onzichtbaar mogelijk op te schakelen.” Tekst en foto's: Cathelijne van de Weerdhof

Christiaan Provoost: “Impuls van achter, niet voor verliezen”

Instructie Trainen

Christiaan Provoost gaf zeven menners van verschillende niveaus en leeftijden les tijdens een clinic bij de Zaanse Ruiters in Wormerveer.


Christiaan Provoost - Cathelijne van de Weerdhof

Christiaan leidde meerdere menpaarden op tot hoog niveau en weet dus als geen ander wat het belang is van een goede basis. Met genoeg huiswerk, maar vooral veel inspiratie, konden de menners thuis verder aan de slag.


Irene Knelange - Cathelijne van de Weerdhof

Irene Knelange: nageeflijkheid belangrijk

Als eerste verschijnt Irene Knelange in de baan. Tijdens de les merkt Christiaan een paar cruciale verbeterpunten op: “Tijdens een overgang terug zal je altijd je koets ook af moeten remmen, anders krijgt het paard druk van achter en wordt het nooit een mooie vloeiende overgang.” De pony van Irene zou volgens Christiaan als volgende stap iets nageeflijker mogen worden: “Hij mag iets meer in de houding komen en impuls tonen. Die nageeflijkheid is belangrijk, zodat je niet alle impuls van achter aan de voordeur verliest.”


Marjolein Boerlijst - Cathelijne van de Weerdhof

Marjolein Boerlijst: elke hoek is een wending

Marjolein Boerlijst is de eerste deelnemer met een tweespan. Christiaan: “Het wenden met een tweespan is lastiger, omdat de rijder de paarden er zo voor moet zetten, dat ze gelijk blijven lopen. Elke hoek is een wending, dus bereid elke hoek goed voor door wat meer verzameling te vragen. Als je de hoek uitkomt probeer je zo onzichtbaar mogelijk weer op te schakelen.”


Ciska van der Putten- Cathelijne van de Weerdhof

Ciska van der Putten: tempocontrole

Ciska van der Putten is de volgende tweespanmenner die de baan betreedt. Uit de opmerkingen van Christiaan blijkt dat veel menners met dezelfde problemen worstelen. Eén van de pony’s van Ciska loopt duidelijk wat sneller. “Het tempo van de binnenpony moet altijd iets lager liggen dan die van de buitenpony. Als de snelle pony buiten loopt, zie je dus dat ze beter gelijk lopen. Toch is het belangrijk om te oefenen met de snelle pony aan de binnenkant. Voornamelijk op voltes, zodat de pony kan leren zich in te houden.”


Theo van Beers - Cathelijne van de Weerdhof

Theo van Beers: rem doseren

De les van Theo Beers en zijn paard Bravour staat vooral in het teken van stemhulpen en tempocontrole. “Bij overgangen naar stap tel ik altijd mee: 21,22,23... En daarna maak ik pas de overgang”, legt Christiaan uit. “Ook de galop overgang moet vloeiend en direct aan de hulp zijn.” Weer komt de voetrem van de menwagen om de hoek kijken. 

“Die voetrem hoort bij de voorbereiding van je overgang terug. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken hoe hard je die rem intrapt, je wil het paard niet tegenhouden in zijn overgang, maar je wil ook niet dat de menwagen het paard naar voren duwt. Zie het als een auto die je afremt voor het stoplicht. Gewoon doseren, anders zit je met je neus tegen de voorruit.”


Jeanine Vermeij - Cathelijne van de Weerdhof

Jeanine Vermeij: kort en duidelijk zijn

Jeanine Vermeij en haar pony Showcase (ook wel Kees genoemd) zijn pas kort een combinatie. De pony is voornamelijk erg heet. Hij wil in het begin al niet stilstaan, maar Christiaan heeft er een gepaste oplossing voor: “Kort en duidelijk zijn, daarna loslaten. Als hij wil lopen zet je hem weer kort en duidelijk stil. Zo bereik je zoveel mogelijk met zo min mogelijk druk.” 

Tijdens de les pakt Christiaan de spanning van de pony aan door veel te schakelen: “Alles draait om tempocontrole. Als de pony goed kan schakelen en daarbij zijn aanleuning stil kan houden, kun je naar de volgende stappen gaan kijken.”


Martin Beijer- Cathelijne van de Weerdhof

Martin Beijer: controle krijgen over stuur en gas

Als Martijn Beijer naar binnen rijdt, merkt Christiaan gelijk op: “Dit is een langgelijnd en jong paard.” Bij iedere deelnemer loopt Christiaan het tuig na en zo ook bij deze combinatie. Daarna begint de training in rustig tempo. 

“Bij een jong paard is het belangrijk om een goede basis te leggen. Goede controle over je stuur en gas. Daarom rijden we veel voltes en maken we overgangen van stap naar draf en andersom. Bij het rechtrichten is het belangrijk dat je ze niet opjaagt.”


Roos Hofman- Cathelijne van de Weerdhof

Roos Hofman: veel schakelen om verbinding te krijgen

 Roos Hofman en haar vos José werken samen met Christiaan aan de verbinding van de hand naar de mond. José drukt zich voornamelijk in de overgangen iets te veel op. 

Christiaan vertelt: “Tijdens het inrijden is het juist belangrijk die overgangen mee te nemen, zodat hij los wordt. Daarna kun je wat meer verbinding krijgen door veel te schakelen.”


Rob en Dinja - Cathelijne van de Weerdhof

Rob en Dinja: voltewerk belangrijk om stelling op orde te krijgen

Bij de volgende combinatie, Rob en zijn paard Dina, geeft Rob aan dat er altijd wat spanning bij zijn paard in de aanleuning is. “Als een paard spanning heeft, begin je altijd met wat rust in de verbinding van je hand naar de mond,” legt Christiaan uit. 

“We beginnen natuurlijk met een ontspannen stap en die houden we dan wat langer vol. Daarnaast is voltewerk ook belangrijk om de stelling goed op orde te krijgen.”

Organiseert jouw vereniging ook een clinic met een ervaren meninstructeur? Laat het ons weten via info@mensport.nl wij maken er graag verslag van!

"Tijdens een overgang terug zal je altijd je koets ook af moeten remmen, anders krijgt het paard druk van achter en wordt het nooit een mooie overgang.” De pony van Marjolein zou volgens Christiaan als volgende stap iets nagevelijker mogen worden: “Hij mag iets meer in de houding komen en impuls tonen. Die nagevelijkheid is belangrijk zodat je niet alle impuls van achter aan de voordeur verliest.”
"Het tempo van de binnenpony moet altijd iets lager liggen dan die van de buitenpony. Als de snelle pony buiten loopt zie je dus dat ze beter gelijk lopen. Toch is het belangrijk om te oefenen met de snelle pony aan de binnenkant. Voornamelijk op voltes zodat de pony kan leren in te houden.”
De les van Theo en Bravour staat verder vooral in het teken van stemhulpen beheersen en tempocontrole. “Bij overgangen naar stap tel ik altijd mee: 21,22,23... En daarna maak ik pas de overgang. Ook de galop overgang moet vloeiend gaan en direct aan de hulp zijn.”
Tijdens de les lost Christiaan de spanning van de pony op door veel te schakelen: “Alles draait om tempo controle. Als de pony goed kan schakelen en daarbij zijn aanleuning stil kan houden kun je naar de volgende stappen gaan kijken.”
“Mensen hebben niet vaak door hoeveel effect het tuig heeft. Daarbij vergeten veel mensen te kijken naar het tuig als het paard in de goede houding loopt, maar eigenlijk is dat het belangrijkste.”
“Bij een jong paard is het belangrijk om een goede basis te leggen. Goede controle over je stuur en gas. Daarom rijden we veel voltes en maken we overgangen van stap naar draf en andersom. Tijdens het recht richten is het vooral belangrijk dat je ze niet opjaagt.”
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding