Koos de Ronde, vierspan, Karin Kuipers, instructie, training
Koos de Ronde, vierspan, Karin Kuipers, instructie, training Sabine Timman

Abonnee krijg les | Mennen met een internationaal vierspan, hoe gaaf is dat?!

Instructie

Normaal gesproken gaat in deze serie een MenSport-abonnee met zijn of haar eigen pony of paard lessen bij een instructeur. In deze aflevering mag MenSport-abonnee Karin Kuipers echter trainen met het internationale indoorvierspan van Koos de Ronde zelf. Een ervaring om nooit te vergeten en het smaakt misschien wel naar meer…

Tekst en foto’s: Sabine Timman

Karin rijdt deze instructie met het indoorspan van Koos, dat bestaat uit Nero (Favory Néró, v. Favory XXVII-23), Tjibbe (afstamming onbekend) en Bailar (Favory Mokány, v. 2697 Favory XXIV-33), die hij ook heeft gereden in Maastricht en Lyon. Tilou (Tilou de Calou, v. Biesolo), het reservepaard voor de indoors, maakt het viertal compleet.


We stellen Karin en Koos even kort voor:

Karin Kuipers

Thuis heeft Karin zes Fjorden staan, maar die rijdt ze niet in een vierspan. “Drie zijn nog veulen, dus mocht ik het virus te pakken krijgen, dan moet ik nog even geduld hebben. Ik rijd normaal met een tweespan en ben heel benieuwd hoe het is om er vier tegelijk te ‘managen’. Ik vind het wel spannend, hoor! Het is heel speciaal dat ik de kans krijg om met zo’n span te mogen rijden.” 

Koos de Ronde

Als je Koos de Ronde noemt, dan denk je meteen aan de vele successen die hij met zijn vierspannen heeft bereikt. Maar liefst elf gouden teammedailles staan achter zijn naam op WK’s en dan haalde hij ook nog individueel twee keer brons op een EK en eenmaal op een WK. Sinds 2004 is de menner opgenomen in het A-kader vierspan paarden en staat er steevast een druk indoorseizoen voor de boeg. 

Op zijn stal in Zwartewaal combineert hij de topsport met het lesgeven, trainen en de pensionstal. Dit doet hij gezamenlijk met zijn familie, waarin hij zeker niet de enige menfanaat is. Voor deze instructie wilde Koos graag een van onze abonnees de ervaring meegeven hoe het is om met een echt fijn vierspan te rijden en hoe dit allemaal in zijn werk gaat.

Afbeelding