Afbeelding
Foto: Anita Vos

Antoinette Vermast: “XL is een warmbloed-paard in een koudbloed-jasje”

Recreatie Recreatie

Toen Antoinette Vermast in 2009 via haar stage in aanraking kwam met het mennen, besloot ze haar liefde voor trekpaarden en deze discipline te gaan combineren. Nu is de amazone de trotse eigenaresse van twee trekpaarden, waarvan ze met één hiervan, de negenjarige XL van Diepensteyn, onlangs mooi wist te presteren in de finale van het Enkelspan Trekpaard bij De Kroo. 

Stage

Antoinette rijdt al paard sinds haar negende en kwam in 2009 in aanraking met het mennen. “Ik begon destijds met de opleiding Paardenhouderij en maakte tijdens mijn stage bij Stoeterij Diepensteyn kennis met het mennen. Dat sprak mij zo erg aan, dat ik besloot om mijn eigen trekpaard Kelly toen ook voor de wagen te gaan zetten”, steekt ze van wal.

Liefde voor trekpaarden

“Mijn liefde voor trekpaarden is al heel lang geleden ontstaan. Als jong meisje reed ik op het paard van mijn opa, die gestald stond op een plek waar ook trekpaarden stonden, waaronder Kelly. Na Kelly jarenlang verzorgd te hebben, heb ik haar overgekocht en sindsdien ben ik nooit meer van de trekpaarden afgeweken”, vertelt ze. 

Zoektocht 

Nadat Kelly en het paard van Antoinette’s opa in 2016 overleden, volgden er een jaar later twee nieuwe trekpaarden; Lientje van Vlake en XL van Diepensteyn. “Aangezien ik een eigen stal heb voor de paarden en ik mijn paard niet alleen wilde zetten, wilde ik er graag twee. Nu kon ik natuurlijk één trekpaard en één shetlander kopen, maar nog een tweede trekpaard erbij zetten vond ik zelf toch wel een leukere optie”, lacht ze. 

“Hoewel de zoektocht lang duurde, vond ik XL uiteindelijk bij Stoeterij van Diepensteyn; de plek waar het mennen voor mij begonnen is.”

Alleskunner

Waar Antoinette Lientje enkel onder het zadel rijdt en voornamelijk veel doet ringrijden, is XL een echte alleskunner. “Ik grap altijd dat hij een warmbloed in een koudbloed-jasje is, want hij is ontzettend veelzijdig. Van mennen en ringrijden tot het rijden van een dressuurproef; hij kan eigenlijk alles.”

“Hij is vriendelijk, nuchter en braaf, maar ook scherp, alert en werkwillig. Hij doet altijd zijn best voor je. Dat is, naast zijn vermogen om gemakkelijk te kunnen draaien, toch wel zijn sterkste punt in de menwedstrijden.”


Foto: Rien Paardekoper / Kieknoe Fotografie

“De disciplines versterken elkaar”

Antoinette besloot met XL namelijk ook wat wedstrijden te gaan rijden. En dat pakte goed uit. Zo schreven ze onlangs met een razendsnelle tijd en score van 134.34 punten de eerste plaats op naam bij De Kroo in de finale van het Enkelspan Trekpaard. 

“We rijden dit soort wedstrijden puur recreatief, maar vinden het beiden wel heel erg leuk. XL is onwijs flexibel en loopt gemakkelijk dressuurmatig, waardoor hij lenig is en goed kan changeren. Dat maakt hem ook weer een fijn menpaard. De twee disciplines versterken elkaar.”

“Ik liet me niet gek maken”

Antoinette’s doel met beide paarden moge duidelijk zijn; plezier maken. “Ik vind het leuk om deel te nemen aan wedstrijden en zou dat in de toekomst ook zeker wat frequenter willen doen, maar ik heb geen grote ambities op dat gebied. Ik wil vooral gewoon plezier maken en genieten van Lientje en XL, want ik ben onwijs blij met deze twee paarden.”

“Toen XL in 2017 bij mij kwam, wilden veel mensen niets van hem weten, omdat er Duits bloed in zit en zijn beenwerk wat minder zwaar is. Ik liet me niet gek maken en wist wat voor een paard ik in huis had, dus ik kan daar nu alleen maar om lachen als ik erop terugkijk”, sluit ze af.

Bron: MenSport & Showpaard

Foto’s: Anita Vos / Rien Paardekoper / Kieknoe Fotografie 

Afbeelding