Sascha1
Sascha1

Sascha was meteen dol op een kleine, jonge hengst met stippen

Recreatie

Sascha Otter (30) is hoofdconducteur geworden, al heeft ze wel de opleiding paardenhouderij en management gedaan. Op haar vierde begon ze al met paardrijden en op haar veertiende kreeg ze haar eerste pony Benji. Ze was te groot om op hem te rijden, dus wilde ze hem beleren voor de wagen. Al had ze zelf ook nog nooit gemend.

Paardenmarkt

“We liepen over de paardenmarkt en ik zag een klein hengstje van negen maanden met stippen. Ik was meteen verliefd en daar was Benji dus. Benji kon natuurlijk niet alleen zijn en daarom kreeg hij een vriendje. Dat was Djinty. Toen Benji vier jaar was, had ik bedacht dat hij maar voor de wagen moest. Ik was al te groot om erop te rijden en dus kwam ik uit bij het mennen. Zonder enige ervaring heb ik hem zelf beleerd voor de wagen, wat achterafgezien niet zo slim was. Maar gelukkig is het allemaal goed gegaan.”

Wedstrijd

“In tussentijd was ik veel aan het mennen bij Adri Kros, waar ik veel heb mogen leren. Ik ging met hem mee naar wedstrijden en het leek mij ook wel leuk om dat eens te doen. Ik ben daarom een dagje met Benji op pad gegaan. Bij de wedstrijd zei iedereen gelijk: ‘Je zou eigenlijk met tweespan moeten gaan rijden’. Dat heb ik toen ook gedaan, want een week later kwam Zipper bij ons wonen. Ook Zipper heb ik zelf beleerd voor de wagen. Deze keer inmiddels met meer ervaring. Daarna ben ik met Benji en Zipper fanatieker wedstrijden gaan rijden, onder andere dressuur, vaardigheid en samengestelde menwedstrijden.”

Carlos

“Toevallig kwam na een paar jaar Carlos op mijn pad. Hij paste er wat betreft maat en kleur precies bij Benji en Zipper. Het leek mij een leuke, nieuwe uitdaging. Daarnaast was het handig voor de afwisseling, zodat iedereen genoeg rust kon krijgen en voor de samengestelde menwedstrijden kwam het ook goed uit. Ook Carlos heb ik zelf beleerd voor de wagen en hij bleek het ontzettend leuk te doen in alle onderdelen. Mijn droom om uiteindelijk vierspan te rijden, was groot.”

Vierspan

“Na een paar jaar heb ik mijn oude Djinty moeten laten inslapen. Met hem heb ik nooit gemend, want hij was hier alleen voor het gezelschap. Kort daarna ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe pony erbij. Chico kwam deze kant op en hij was niet zo’n lieve, gezellige pony als de rest. Hij bracht een hele uitgebreide gebruiksaanwijzing met zich mee. Toen hij hier een beetje gewend was, ben ik toch begonnen met het beleren voor de wagen. Dat pakte erg goed uit en mijn droom om vierspan te rijden, was werkelijkheid geworden.” 

In het bos

“Inmiddels is Benji zeventien jaar oud, Zipper is vijftien jaar, Carlos is tien en Chico is zeven jaar oud. Alleen Chico heb ik laten castreren, omdat hij echt niet leuk was als hengst. De andere drie zijn nog steeds hengst en ze leven gezellig met zijn vieren in een kudde. We hebben dan ook al wat vierspan wedstrijden gereden, maar door corona is er niet zo veel van gekomen. Wel hebben we heerlijk in het bos gereden.” 

Toekomstplannen

“Ik hoop nog wel een aantal jaar met het vierspan te kunnen rijden, voornamelijk recreatief en af en toe een samengestelde meewedstrijd. Maar aangezien Benji zijn leeftijd heb ik met het vierspan niet heel veel grote toekomstplannen. Verder rijden we dressuur en vaardigheid in enkel- en tweespan. Daar gaan we natuurlijk proberen zo ver mogelijk mee te komen, maar we kunnen ook erg genieten van bosritten.” 

Rianne de Bruin voor Mensport

Sascha1
Sascha1
Sascha1