Afbeelding

Quincy: “Na veel trainen eindelijk je pony voor de wagen hebben, hoe tof is dat!”

Recreatie

Quincy van den Goorbergh (19) is compleet paardengek. Samen met een vriendin was ze altijd op de manege te vinden. Een eigen pony is iets waar ze van droomde en omdat ze één keer in de week rijden te weinig vond, is ze op zoek gegaan naar een verzorgpony. Samen met haar vriendin is ze daarna aan de slag gegaan om verzorgpony Klara voor de kar te beleren. “Mijn passie voor mennen is begonnen met Klara.”

Veel trainen

“In juni 2019 kwam ik Klara tegen. Ze is een van de liefste, grappigste en leukste Shetlanders die ik ken. Ze is een merrie van 14 jaar oud en 90 centimeter groot. Klara is voskleurig en heeft supermooie lange, witte manen. Toen ik haar begon te verzorgen, had ze al wel eens een slee getrokken. Daarom ben ik samen met mijn vriendin aan de slag gegaan en stond ze al best snel voor de kar. Soms hoor je wel dat je met Shetlanders niets kan, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik kocht een simpel tuigje van Marktplaats en op een gegeven moment ook een sulky. In januari 2021 trok Klara voor het eerst de sulky. Na veel trainen eindelijk je pony voor de wagen hebben, hoe tof is dat!”

Lange ritten

“Op dit moment doen we niets liever dan mega lange ritten maken. Daar hebben we zo veel plezier aan en ik hou ervan om te mennen. Ik ken Klara door en door en weet precies wat ze kan en wat ze het leukst vindt om te doen. Urenlange buitenritten maken in de bossen, daar genieten we beide onwijs van. Helaas, is het bos niet zo bij om de hoek. Thuis maken we ritten van zes á zeven kilometer, maar in het bos wordt dit al snel zo’n 20 tot 25 kilometer. Genieten van de natuur en samen met je pony zijn, daar word ik gelukkig van en het geeft mij ook rust.”

Pony gekocht

“Naast Klara heb ik nog een pony, namelijk Lucky. Lucky heb ik in juli 2021 gekocht nadat Klara haar maatje in januari dat jaar plotseling overleed. Lucky is een Falabella of mini-shetlander van 85 centimeter. Ze is nog maar acht jaar jong en een mooie vosbonte pony. Lucky heeft nog een lange weg te gaan. Toen ik haar kocht, kon ze niet eens meelopen aan een touwtje of haar voetje optillen. Inmiddels gaat dit super goed. Lucky is onwijs leergierig en nieuwsgierig. Ze heeft ook prachtige gangen. Ik kan niet wachten tot ze ooit voor de wagen staat.”

Vakantie op de Veluwe

“Een van de mooiste herinneringen die ik met Klara heb, is onze vakantie van twee jaar geleden. Samen met mijn vriendin en haar pony gingen wij op vakantie in de Veluwe. We gingen rijden in de prachtige natuur met mooi weer en veel gezelligheid. Dat was echt op en top genieten. Het is zo leuk om te zien dat op die momenten Klara ontzettend haar best doet en dat ze echt laat zien dat ze voor mij door het vuur gaat.”

Wedstrijden

“Naast dat we recreatief rijden, hebben we ook meegedaan aan enkele wedstrijden. Onze eerste wedstrijd was vorig jaar met Shetlandermenritten. Deze organisatie verzorgt mendurance wedstrijden. We reden een afstand van 12,5 kilometer. Daarbij werden we tweede! Vorig jaar hebben we ook twee keer een dressuurproef gereden in Prinsenbeek. Daarbij werden we beide keer eerste in de impulsklasse. Ook hebben we twee keer een vaardigheidsproefje gereden. Dat vond ik een stuk lastiger om te doen, maar zeker niet minder leuk. Dit jaar hebben we ook een mendurance gereden in de Loonse en Drunense duinen in Waalwijk. Daarbij was de afstand 22,5 kilometer. Het was erg pittig en we reden ook nog eens verkeerd, waardoor we een afstand van 33 kilometer hebben gereden. Het was zwaar, maar Klara deed het heel goed en we zijn heelhuids over de finish gekomen.”

Droomplekje

“Mijn pony’s staan bij vrienden aan huis. Ik heb van de weide mijn eigen track gebouwd met een longeercirkel, weides, paden, hooipunten, paddock en boomstammen. Een echt droomplekje denk ik waar Klara en Lucky heerlijk tot rust kunnen komen. Ik heb een aantal maanden geleden ook een nieuwe wagen gekocht waar ik ontzettend blij mee ben. Het is een lichtere wagen die fijner rijdt en met die wagen wil ik Lucky uiteindelijk ook beleren. Met veel liefde en geduld gaat dat zeker lukken. Met Klara hoop ik nog vele jaren te kunnen genieten van de heerlijke, onbezorgde ritten. Ook houden Klara en ik ervan om in setjes te rijden. Ik heb maar liefst 15 verschillende soort en kleuren onderleggers.”

Je kunt Quincy en de avonturen met haar leuke pony’s Klara en Lucky ook volgen op Instagram: @team_Shetlanders.

Tekst: Rianne de Bruin voor Mensport

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding