Afbeelding

Nicoline: “Bij de eerste Haflingers waar we zijn gaan kijken, waren we op slag verliefd”

Recreatie

Nicoline van den Heuvel is vanaf jongs af aan al besmet met het paardenvirus. Ze was altijd op de manege te vinden en droomde van een eigen paard om mooie tochten mee te maken, eindeloos te poetsen en ook te kunnen vertroetelen. Tot op haar achttiende heeft ze op de manege gereden en toen ze ging studeren in Wageningen stopte ze.

Twee paarden aanschaffen

“Mijn ouders waren beide geen grote paardenliefhebbers, dus een eigen paard zat er helaas niet in. Toen ik ging studeren stopte ik met paardrijden, omdat ik geen tijd had en andere hobby’s ontdekte. Toch bleef het kriebelen en zo nu en dan maakte ik ergens een buitenrit. Ik fietste ook wel gewoon eens lang een wei vol blije paarden. Toen kwam het fantastische nieuws dat mijn familie toch twee paarden ging aanschaffen. Ik had namelijk ook drie paardengekke zusjes en we waren inmiddels oud genoeg om zelf de grootste verantwoordelijkheid op ons te nemen.”

Op slag verliefd

“We hadden bedacht dat we graag Haflingers wilden, omdat dit heerlijk allround dieren zijn met een lief karakter, maar toch wat pit. Bij de eerste Haflingers waar we zijn gaan kijken, waren we op slag verliefd. Die twee zijn het toen ook geworden. Nu zijn we ondertussen al ruim zeven jaar de trotse eigenaar van Haflingers Sylvie en Armanie. Bij de aanschaf van de paarden werd ons verteld dat Sylvie voor de wagen beleerd was en dat er regelmatig met haar werd gemend. Dit leek ons erg leuk om mee door te gaan en dus hebben we ook alle menspullen overgenomen.”

Mencursus volgen

“Er was alleen een klein probleem, want niemand van ons had enige ervaring met het mennen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ik dat kon leren. Die plek was zo gevonden. Er zit namelijk een menvereniging in Bennekom, namelijk de Menvereniging de Paardengroep. Elk jaar volgen een aantal Wageningse studenten daar een mencursus. Ik heb hier ook de cursus gevolgd met twee prachtige Friezen en na het behalen van mijn menbewijs ben ik nooit meer bij de vereniging weggegaan. Ik men nu ook nog regelmatig met Hiske, de Fries van de vereniging. Met haar mennen we dressuurmatig, maken we bosritten en geven we lessen in het verkeer.”

Tijdsgebrek

“Ik vind het erg leuk om bij de menvereniging te mennen, omdat je telkens met andere mensen op de wagen zit. Het is heel gezellig en iedereen is gek van paarden. Daarnaast is het ook heerlijk ontspannen om door het bos te rijden en te genieten va de rust. Dit is voor mij het ‘echte’ mennen, sociaal genieten met een paard in de natuur. Ondertussen ben ik ook in het weekend met mijn eigen paard Sylvie aan het mennen. Helaas, minder vaak dan ik zou willen. Ik heb er namelijk niet zo vaak de tijd voor en er moet ook een groom beschikbaar zijn. Verder heeft een blessure ook roet in het eten gegooid.”

Trouwen met tweespan

“Inmiddels gaat het allemaal weer goed en werk ik veel met de dubbele lijnen. Dat vind ik ook ontzettend leuk om te doen. Daarnaast ben ik Armanie rustig aan het voorbereiden op het beleren door het werken aan de dubbele lijnen. Daarbij slepen we de bak. Het is mijn droom om ooit mijn eigen twee paarden in het tweespan te hebben en mooie ritten te kunnen rijden. Sterker nog, mijn zusje heeft gezegd pas te gaan trouwen als Sylvie en Armanie de koets trekken. Daar gaan we dus zeker voor!”

Tekst: Rianne de Bruin voor Mensport

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding