Afbeelding

Sandra liep hersenletsel op, maar: “Gaat niet bestaat niet”

Recreatie

Sandra van Klink is nog niet zo lang bezig met het mennen. Ze heeft de leidsels van haar ‘hunk’ Genève pas twee keer in handen gehad. Vijf jaar geleden liep ze hersenletsel op door een stollingsziekte. “Het is voor mij niet zo simpel om dingen te leren.” Ze ging op zoek naar een dagelijkse bezigheid.

Groom

“Ik ben afgekeurd en kwam dus thuis te zitten. Drie jaar lang heb ik geslapen, gevochten, gehuild, gezocht en verwerkt. Ik had in therapie geleerd om een bezigheid te zoeken die mij rust en energie gaf. Vooral energie is zeer beperkt bij mij. Heel toevallig werd mij een bericht toegestuurd van Miran’s Mensport & Paardentraining. Ze zochten iemand om een paard te verzorgen en te trainen. Ik heb vroeger veel met paarden gedaan, maar eigenlijk alleen onder het zadel. Het bericht sprak mij aan dus heb ik erop gereageerd. Ik ging het gesprek aan en dat was het best wat ik kon doen. Ik werd namelijk de groom van Genève. Hierdoor zag ik wat ik nog wel kon en dat is toch best veel. Mijn dagen kregen weer invulling. Genéve is een KWPN-tuigpaard van elf jaar. Het is een sensibel paard en een echte Drag Queen.”

Onderdeel uitmaken van een team

“Ik maakte deel uit van een team, kon heerlijk buiten bezig zijn en het allerbelangrijkste was toch het hebben van een spiegel. Genève is die spiegel voor mij. Ik ben verliefd op hem, want hij geeft mij zoveel rust. Soms laat mijn hoofd mij in de steek, maar hij laat mijn grenzen zien. Dat was in het begin heel confronterend, maar nu is het een hulpstuk. Nieuwe mogelijkheden bekijken, kwam hoog op ons lijstje te staan. We merkten namelijk dat het paard niet goed kon nageven. De eigenaresse Miranda Kok had al een tijdje het gevoel dat er iets in zijn hals niet goed zat. De samengestelde marathon stond op losse schroeven en hiermee ook het plan en de droom van Miranda. Niet alleen werd ik goede vrienden met het paard, maar ook met haar. Genève is al bijna zes jaar in het bezit van Miranda.”

Alternatief

“Je brengt veel tijd met elkaar door en gaat dan samen het proces in: wat nu? Het gevoel dat er iets niet goed zat, was heel sterk aanwezig. We zijn de medische molen met hem ingegaan. De uitslag was een dystrofische mineralisatie in zijn eerste halswervel. Hij kan dus niet buigen en niet nageven. Het deed hem pijn. Dat was wel een klap, want het betekende een definitieve streep door de samengestelde wedstrijden. Wat ik geleerd heb, is kijken naar mogelijkheden. Wat kan nog wel? Hij kan nog prima lopen en met een losse teugel zonder druk achter zijn oren loopt hij als een zonnetje. Hij kan dan in zijn eigen tijd zakken en loslaten als dat gaat. Na veel wikken wegen, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Waarbij we bij de mendurance terecht zijn gekomen. Ook wordt hij inmiddels ingezet voor kinderfeestjes en kinderlessen.”

Mendurance

“We gingen de training bijstellen en bepaalden de doelen voor langere afstanden. Voor mij kwam dit best goed uit, want de marathon was voor mij geen optie geweest. Ik kan door mijn letsel niet snel beslissen en reageren. Dat is niet handig en zeker ook niet veilig als je een marathon rijdt. Een ander bijkomend voordeel is dat we nu op de mooiste plekjes komen. Het hele jaar door reizen we met regelmaat af richting Brabant om daar te trainen en te genieten van alles. De mendurance wedstrijden zijn vaak ook op de prachtigste plekken in het land. “Echt, wat een rotleven hebben we ook”, zeggen we wel met regelmaat tegen elkaar als grap wanneer we weer eens in het bos zijn. Inmiddels zijn we als team ook goed op elkaar ingesteld. Als ik moe ben, kan ik weleens wat vergeten. Denk aan dingen bij het optuigen of inspannen. Alles wordt dus dubbel gecheckt zodat we veilig op pad kunnen.”

Het begint allemaal bij jezelf

“Soms heb ik nog wel van die momenten dat ik denk dat ik het allemaal wel kan, maar dat is natuurlijk niet zo. Het leren mennen gaat stapje voor stapje en in alle rust. Als ik de hele dag op stal ben en te veel heb gedaan, heeft mijn hoofd geen zin meer om informatie tot zich te nemen. Maar we zijn met z’n allen een topteam. Waar de een iets niet kan, pakt de ander het op. Je moet er zelf iets van maken dus we pakken alles aan om ook te kunnen lachen met elkaar. Van gekke filmpjes maken tot een koffie met iets lekkers erbij. Het begint allemaal bij jezelf. Je eigen mogelijkheden bekijken en de mogelijkheden van het paard. Er wordt heel snel een streep gezet door de carrière van het paard, als hij niet voldoet aan de verwachtingen. Wij zijn heel gelukkig dat wij verder hebben gezocht naar mogelijkheden en deze volop hebben benut. Want het allerbelangrijkste is toch een blij paard. En dat is wat we allemaal willen zien!”

Tekst: Rianne de Bruin voor Mensport

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding