Afbeelding
Foto: privébezit

Michelle: “Na de eerste menles was ik compleet verkocht”

Recreatie

Michelle Lohuis woont samen met haar man en kinderen in het buitengebied van Enschede. Michelle werkt parttime bij de NS als hoofdconductrice en heeft een eigen fotografiebedrijf: By Mich. Op pad met paard en wagen moest ze nooit wat van hebben, tot nu. “Ik ben helemaal verliefd geworden op de mensport. Iets wat ik vroeger nooit heb kunnen voorstellen. Ik zag mijzelf echt niet op zo’n wagentje zitten.”

Het is een feit

“Het is gewoon gebeurd. Het is een feit. Mennen zit nu in mijn bloed. Ik heb altijd paardgereden, maar op pad met paard en wagen moest ik niet aan denken. Ik zag mijzelf gewoon echt niet op zo’n achterlijk karretje zitten. Mijn man ment overigens wel, want hij is ermee opgegroeid in de familie Engbers. Hij hielp altijd als kind en is zeer bekend met de mensport, aangezien zijn familie op hoog niveau presteert. Ik kon mijzelf niet voorstellen dat ik ooit zou gaan mennen, maar het is er toch van gekomen.”

Mickie

“Tweeënhalf jaar geleden konden we onze droom verwezenlijken door een boerderijtje te kopen. En al gauw kwamen de eerste paardjes bij ons aan huis te staan. Een rijpaard voor mij, een pony voor onze kinderen en een Shetlander. Helaas hebben we Shetlander Mickie dit jaar moeten laten inslapen vanwege ouderdom. Toen we haar kochten, was ze al op leeftijd en nu kon ze echt niet meer. Na wat pech gehad te hebben met de paarden vertelde ik mijn man dat ik de zoektocht naar een nieuw rijpaard ging staken. We wilden er nog een Shetlander bij hebben, want dat is altijd leuk en ik miste onze Mickie tenslotte nog elke dag.”

Mennen met Lassie

“We wonen op de hoek van Buurserzand, een natuurgebied in Twente, dat zich uitstekend leent om fijne buitenritten te maken. Dus opperde mijn man dat hij dan graag een groter formaat Shetlander wilde kopen die voor de kar was beleerd. Zo kon hij samen met de kinderen op pad. We kochten een lichtgewicht vierwieler en Shetlander Lassie. Ik moest nog steeds niks weten van het mennen, althans dacht ik. Dat was fout gedacht, want inmiddels mennen we met z’n allen met Shetlander Lassie. Dus ik ook.”

Menles

“Gekscherend vertelde ik mijn man dat ik het toch eens wilde proberen, maar dat betekende wel dat ik eerst wat lessen moest hebben. Dus ging ik op zoek naar iemand in de buurt die menlessen gaf. Na de eerste les was ik compleet verkocht. Ik kwam met een glimlach van oor tot oor thuis en vertelde mijn man alles wat ik die avond had geleerd. Lassie komt bij Gerrit Jan van Boven vandaan, net als de vierwieler en een goed passend marathontuig. Gerrit is een bekende wagenbouwer bij ons in de buurt. Maar voordat we Lassie kochten hebben we uren gegoogeld en marktplaats afgestruind.”

Helemaal verliefd

“Sindsdien rijden we drie keer per week recreatief samen met onze Lassie. Mijn man en ik mennen samen als de kinderen op school zijn. Maar ook onze dochter en zoon gaan regelmatig mee. Ik vind mennen met Lassie helemaal het einde. Het is veel ontspannener dan op het paard. Het is rustgevend om lekker even met de kar weg te gaan en te genieten van alles om je ziet. Ik neem weleens een vriendin mee, dus dan is het altijd gezellig onderweg. Wie mij dit vorig jaar zou hebben verteld, had ik echt voor gek verklaard. Maar inmiddels ben ik zeker weten helemaal verliefd op de mensport.”

Lassie en Speedy

“Lassie is een vijfjarige ruin van ruim een meter. Hij staat bij ons thuis samen met onze dertigjarige Welsh Speedy. Speedy is oud, maar nog niet versleten. Beide kinderen rijden graag op hem en hij maakt zelfs nog een fanatiek sprongetje. We hebben met z’n allen echt een klik met Speedy en Lassie. Ik vind het belangrijk dat die klik er is. Lassie kan best eigenwijs zijn, maar dat is Shetlander eigen. Daar houden we ook van. Maar bovenal is hij gewoon heel lief. Een brave pony waar ik iedereen mee zou toevertrouwen. Al komen er trekkers langs of zien we koeien, het maakt Lassie niets uit. Heerlijk als ze zo bomproof zijn.”

Dromen genoeg

“Er zijn nog genoeg dromen voor de toekomst. Wie weet is er dan nog een Shetlander en mennen we in tweespan of doen we mee aan een wedstrijdje. En als onze kinderen wat ouder zijn, dan kunnen ze ook mee op de sulky. Maar voor nu genieten we van het mennen met Lassie en rijden we verschillende rondes door de omgeving. In volle galop over de zandwegen vindt Lassie geweldig. En: “Ik zie mijzelf toch echt niet op zo’n achterlijk karretje zitten”, neem ik volkomen terug. Ik vind het fantastisch!”

Tekst: Rianne de Bruin voor Mensport

Foto’s: Privébezit

Shetlander Lasie van Michelle Lohuis
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding