Afbeelding
Foto: AJ Pictures Verpoorte

Het begon allemaal met een vaderdagcadeau zeven jaar geleden

Recreatie

Carlo Galle (49) woont in Aardenburg samen met zijn vrouw en dochter. Hij heeft op dit moment vier paarden. Een adoptiepony, twee Haflingers van zes en acht jaar en nog een eigen gefokt veulen die inmiddels tweeënhalf jaar is. “Zeven jaar geleden kreeg ik van mijn vrouw en dochter een mencursus enkelspan cadeau op Vaderdag.” Sindsdien is Carlo niet meer van de wagen af te slaan.

Vaderdag cadeau

“Mijn interesse in het mennen bestond al langer, maar we hadden er geen ervaring mee en ook geen geschikte paarden. Zeven jaar geleden kreeg ik dus een prachtig vaderdagcadeau. De cursus enkelspan mennen begon diezelfde dag nog bij Wim de Poorter van Halstra in Aalter. Ik vond het zo leuk dat ik mijn menbewijs heb gehaald. Daarna begon de zoektocht naar een paard met ervaring. Onze voorkeur ging uit naar een Haflinger.”

Haflinger

“We kwamen terecht bij manege Den Draver van Lorenzo Lataire in Zomergem. Daar zijn we super goed geholpen. Onze Haflinger hadden we gevonden en we konden beginnen met het rijden met de koets. Een jaar lang hebben we enkelspan gereden. Toen brak de paarden driedaagse van Huijbergen aan. Daar kwam ik tot het besef dat ik langer plezier wilde van onze huidige Haflinger en het misschien beter zou zijn om nog een paard aan te schaffen. Zo kon ik ook tweespan gaan rijden.”

Tweespan

“Er kwam dus een tweede paard bij en het menbewijs tweespan. Dit keer kochten we een jong paard die wel dubbelspan kon lopen, maar niet in het enkelspan wilde. Samen waren ze een mooi tweespan en konden ze van elkaar leren. Dit span heeft tot vorig jaar naast elkaar gelopen. Toen begon er wat spanning in te komen, omdat de oude Haflinger met zijn tweeëntwintigjarige leeftijd de zesjarige Haflinger niet meer kon bijhouden. We hebben onze Haflinger nog een mooie plek kunnen beiden waar hij van zijn oude dag kan genieten.”

Geoliede machine

“We hadden nog steeds contact met Lorenzo Lataire van de manege. Hij had wat voor ons staan, namelijk een achtjarige merrie die perfect zou passen bij onze zesjarige Haflinger. De achtjarige merrie was al beleerd voor zowel enkelspan as dubbelspan. We hebben ons eigen paard meegenomen en ernaast gezet. Het span liep meteen als een geoliede machine. Wij gaan regelmatig recreatief op pad met de koets en nemen ook vaak mensen mee. Met zo’n vijf man op de koets dat kunnen de paarden goed hebben.”

Dressuur met de koets

“Door de jaren heen heb ik geleerd hoe onze paarden het beste reageren op mij en volg ik ook zeer regelmatig les bij Hans van stal Groot Prooyen in Middelburg. Door deze ondersteuning, worden de kleine foutjes eruit gehaald naar mijn idee. Op dit moment ben ik bezig mij te verkennen in de wereld van de dressuur met de koets. En heel misschien ga ik dan wel eens proeven hoe het is om een marathon te rijden. Dit overigens wel in enkelspan. Wie weet.”

Tekst: Rianne de Bruin voor Mensport

Foto: AJ Pictures Verpoorte

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding