Afbeelding
Foto: Kiara Wenker Fotografie

Stefanie: “Toto is mijn beste mini vriend voor het leven”

Recreatie

Stefanie Hofsink (23) kwam via een kennis in aanraking met de mensport. “Ik ging af en toe mee op de wagen. Op een gegeven moment mocht ik ook zelf de pony besturen.” Naas het mennen reed ze ook enkele pony’s onder het zadel. In 2014 kocht ze haar eerste Shetlandpony, Thessa. Zo heeft ze de passie langzamerhand uitgebreid…

Thessa

“Thessa was destijds een 13-jarige merrie. Ik heb veel met haar gewandeld, lange lijnen en schriktraining met haar gedaan. De jaren vlogen voorbij en ondertussen zijn we een paar keer van huis veranderd. In 2018 wilde ik haar beleren voor de sulky, want alles ging super. Het slepen van een band ging wat minder dus besloot ik ervaren hulp te zoeken. Nadat ze was beleerd hebben we vele kilometers gemend met plezier. En een paar keer meegedaan aan de zomercompetitie bij Menvereniging H.A.R.P. Dat vond ik erg leuk om te doen.”

Shetlander broers

“In 2019 kocht ik twee Shetlander hengstjes erbij. Twee volle broers waarvan de moeder een Blue Roan is en de vader een Appaloosa. Rakker, de oudste, was op dat moment bijna twee jaar. Het was een verrassingscadeau voor mijn moeder haar verjaardag. De jongste, namelijk Toto heb ik zelf gehouden. Bij de fokker had hij de naam Cookie Dough gekregen, maar dat vond ik niet zo’n passende naam voor Toto. In de afgelopen jaren hebben we dan ook veel ondernomen met deze twee jongens. Schriktraining, poetsen en obstakels in de buurt opgezocht om ze te laten wennen aan verschillende ‘enge’ dingen. “

Pony’s aan huis

“In hetzelfde jaar verhuisden we ook naar een vrijstaande woning in Bruchterveld. Daar konden de pony’s aan huis staan. Echt een droom en ik zou niets anders meer willen! Je hoort altijd het gezellige gehinnik van de merrie als je naar buiten komt. Je kunt ze altijd even zien. Ik vind het fantastisch dat ze aan huis staan. Een jaar later was Rakker oud genoeg om beleerd te worden en dat hebben we zelf gedaan. Hij heeft geen stap verkeerd gezet en hij loopt inmiddels alweer twee jaar met veel plezier voor de sulky. Inmiddels is Rakker alweer vijf jaar en Toto vier jaar. Thessa wordt volgend jaar twintig. ”

Zomercompetitie

“Toto is mijn kleine vriend, die gaat voor mij door het vuur. Hij is ook nergens bang voor. We hebben hem vorig jaar beleerd voor de sulky en ook hij heeft nog geen stap verkeerd gezet. Beide pony’s hebben we ondertussen ook meegenomen naar de zomercompetitie van menvereniging H.A.R.P. We hebben dressuur en vaardigheid gedaan en met Toto wil ik dit zeker blijven doen. We kregen ook prima punten, dus ik ben zeer tevreden. We hebben al enkele keren tandem gereden met beide broers. Dat ging ontzettend goed voor de eerste keer en gaan we zeker vaker doen.”

Mini vriend voor het leven

“Ook hebben we meegedaan aan obstakeltrainingen in Bruchterveld. De eerste keer was het de zomer editie en de tweede keer hadden ze een Halloween thema. Toto keek nergens van op of om. Ik was zo trots op hem! 30 december gaan we onze eerste indoor kerstmarathon rijden bij de menvereniging en daar heb ik ontzettend veel zin in. In de toekomst wil vaker tweespan rijden. Een ding weet ik zeker: Met Thessa heb ik zoveel geleerd en Toto is mijn beste mini vriend voor het leven geworden.”

Tekst: Rianne de Bruin voor Mensport

Foto’s: Kiara Wenker Fotografie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding