Afbeelding
Foto: Photography Maria T

Een Quarter Horse voor de wagen, dat zie je niet vaak!

Recreatie

Hij is een bijzondere verschijning, de vierjarige Joey, die voor de menwagen van Ief Peeters loopt. Waarom? Joey is een Quarter Horse, een ras dat je nauwelijks tegenkomt in onze sport.

Ief rijdt de palominoruin ook onder het zadel. “Maar ik ben niet zo’n goeie ruiter, en mennen vind ik veel leuker. Joey doet het geweldig als menpaard. Hij is nuchter en rustig; geen paard dat overal spoken ziet, dat geeft veel vertrouwen.”

Ontspannen op de koets

Joey is al van veulen af aan in het bezit van Ief, en hij heeft hem zelf opgevoed en beleerd. “Toen hij drie was, heb ik hem samen met een vriend van mij betuigd; hij had daar ervaring mee. Het is ook via die vriend – ook mijn collega – dat ik ben gaan mennen. Eerst ging ik met hem mee als groom; later mocht ik zelf mennen. Van oorsprong ben ik westernruiter, maar zoals gezegd, zo’n topruiter ben ik niet, als ik op de koets zit, voel ik me rustig en op mijn gemak.”

Blij paard

Het is een vrolijk paard, zijn Joey, vertelt de man uit Tessenderlo (België). “Hij vindt alles wat je met hem doet, leuk. Vorige week reden we (onder het zadel) tussen de koeien, dat had hij nog niet eerder meegemaakt. Toen lag ik ernaast omdat hij uit enthousiasme een bok gaf. Maar voor de wagen heeft hij zoiets nog nooit gedaan.”

Paaltjesroutes

Ief noemt zichzelf een echte recreatiemenner. “Ik rijd en men veel in het bos met Joey. Er wil altijd wel iemand mee op de wagen, want het is hier prachtig en samen mennen is veilig en gezellig. We volgen dan zelf in elkaar gezette ‘paaltjesroutes’ (in Nederland knooppuntenrouters, red.) of gaan mee met een georganiseerde rit.”

Glenn Geerts

Hij mag dan met name voor de ontspanning mennen, Ief wil het wel goed doen. Daarom heeft hij inmiddels twee keer les gehad van Glenn Geerts, met wie hij vooral gewerkt heeft aan de stelling en buiging van Joey, en het over ontspannen over de rug lopen. “Ik wil mezelf en Joey graag verbeteren en met meer gevoel mennen. Het is toch mooi als je die billen van je paard zo ziet schudden voor je als je paard correct loopt! Wat dat betreft ben ik wel fanatiek aan het worden.”

Minimarathon


En zo heeft hij het afgelopen weekend ook voor het eerst een les gevolgd in het rijden van hindernissen, bij Manege Panhoeve in Peer. “Onvoorstelbaar hoe cool Joey weer was tijdens deze vuurdoop voor ons! Ik vond die snelle en korte wendingen achterelkaar supermoeilijk; Joey viel dan stil, terwijl ik zat te worstelen met de leidsels… maar voor de eerste keer ging het echt super! Ik ben heel tevreden, het smaakt zeker naar meer!”, blikt Ief enthousiast terug. “Wie weet gaan we volgend jaar eens meedoen met een minimarathon!”

Tweespan


Bijschrift - Credit

Eerst staat er een andere doelstelling op het programma: tweespan rijden. “Ik heb daarom de zus van Joey gekocht, de bijna driejarige merrie Jaimy. Zij is ook een palomino, alleen een beetje lichter van keur dan Joey. Ze zijn alvast een mooi setje samen!” 

Afbeelding
Afbeelding