Afbeelding
Isa Wessels

Petitie tegen opheffen paardenpaden Nationaal Park De Veluwezoom

Recreatie

Eerder meldden we hier al dat Natuurmonumenten een aantal paardenpaden in het gebied De Veluwezoom heeft laten vervallen. Vele reacties op social media van teleurgestelde recreatiemenners en -ruiters volgden. Een van hen is een petitie gestart tegen de opheffing van de paden.

Nadat eerder al diverse paardepaden in het Herikhuizerveld waren gesaneerd, heeft Natuurmonumenten nu de laatste zeven kilometer aan paardenpaden in het Herikhuizerveld (in de volksmond ‘Posbank’) opgeheven. 

“Meer rust”

Natuurmonumenten stelt dat sommige paden na het verdwijnen van manege Midden-Heuven nog maar weinig worden gebruikt door paardensporters. In het kader van de zonering is ervoor gekozen het ruiterpad dwars over het Herikhuizerveld weg te halen, mede omdat dit pad veel door wandelaars in beslag genomen wordt. Door het pad op te heffen zou meer rust ontstaan op het Herikhuizerveld, waar met name (grond)broedende vogels van zouden profiteren.  

Verrassing

Ook voor de KNHS - Buitenrijden.nl kwam het opheffen van de paden als een verrassing. Van tevoren waren zij hierover niet ingelicht. Overleg over mogelijke alternatieven is er evenmin geweest; iets wat wel gebruikelijk is in een dergelijk geval, omdat de KNHS op goede voet staat met Natuurmonumenten en regelmatig contact met hen heeft over onderhoud en aanleggen of omleiden van paardenpaden.

7 km opgeheven

Het ruiterpad over het Herikhuizerveld richting Midden-Heuven en enkele paden daarnaartoe, verdwijnen. Op kaart ziet dat er zo uit (de oranje paden worden opgeheven).

Petitie behoud ruiterpaden

De KNHS onderzoekt op dit moment, samen met betrokken partijen, wat er gedaan kan worden om dit prachtige stukje Veluwe te behouden voor paardensporters. Inmiddels zijn lokale ruiters een petitie gestart waarmee zij willen laten zien hoeveel betrokkenheid er is bij dit gebied. 

Hoewel buitenrijden.nl en de KNHS niet bij de petitie betrokken zijn, delen zij deze wel omdat het belangrijk is dat iedereen die zich daartoe geroepen voelt zijn stem kan laten horen. Inmiddels hebben zo’n 1.500 recreatiesporters de petitite ondertekend. 

Tekst: Christine Dijk
Foto: Isa Wessels

Afbeelding