Afbeelding

“Smokey werd van ‘pony met rugzakje’ een regelrechte topper!”

Recreatie

Al vijftien jaar geleden behaalde Ilona Humblet uit Kerkrade haar menbewijs. Het mennen kwam vanwege haar gezin op een laag pitje te staan, maar sinds ruim een jaar heeft ze haar oude hobby weer opgepakt. “Ik heb er nu de juiste pony voor”, verklaart ze. Haar Smokey is een lot uit de loterij. Samen met de Shetlander/Appaloosa ervaart ze veel plezier aan het mennen in de prachtige Zuidlimburgse heuvels.

“Het is geen grap: Smokey is op 1 april 7 jaar geworden. Ondanks dat hij de leeftijd waarop hij al een en ander zou moeten kennen, is hij nog heel onervaren. Je zou hem een pony met een rugzakje kunnen noemen, want hij heeft nogal wat meegemaakt in zijn leven. Toen hij bij mij kwam in 2019, was hij erg onzeker. Graag gebruikte hij zijn tanden en achterhoeven om zijn onzekerheid te maskeren.”

Rugzakje


Het heeft haar lang geduurd om het vertrouwen van Smokey te winnen, vervolgt Ilona. “We hebben veel grondwerk gedaan; ik werk via de horsemanship-methode. Maar nu heb ik ook wat! Hij loopt als een hondje achter me aan en gaat zelfs mee naar binnen, in huis. En als ik hem inspan, kan ik hem los laten wachten omdat ik bijvoorbeeld iets moet pakken; doodstil blijft hij staan tot ik er weer aan kom en me met hem bezighoud.”

Oogafwijking

Smokey is officieel een Appaloosa. Hij heeft geen vlekken, maar wel witte wimpers en oogleden. Helaas heeft hij ook een bij dat ras beruchte oogafwijking geërfd. Ilona: “Hij maakt geen of te weinig oogvocht aan, waardoor hij snel last heeft van ontstekingen aan het oog en langzaam blind zou kunnen worden. Ik hoop maar dat hij er zo weinig mogelijk last van heeft.”

Samen groeien


Ilona heeft haar pony door een professional laten betuigen, om nu samen verder te leren en te groeien. “Ik heb de hulp van een vriendin die heel ervaren is. Vorige week ben ik voor het eerst samen met mijn man, die niks met paarden of met mennen heeft, op pad geweest met Smokey. Dat was spannend, maar het ging wel goed! Een teken dat Smokey mij meer en meer vertrouwt.”

Halthouden

Een dingetje bij haar pony noemt Ilona het halthouden voor bijvoorbeeld een drukke weg. “We kunnen hier prachtige tochten maken in het bos, maar voordat we in een rustig gebied zijn, moeten we eerst een paar kilometer over drukke wegen. Smokey wilde eerder graag zo snel mogelijk vertrekken voordat we moesten oversteken bijvoorbeeld, en hij zijwaarts ging waardoor de wagen ging scharen. In de wei hebben we eindeloos geoefend, en ook in het bos. Mennen is prachtig, maar het moet wel veilig kunnen!”

Spoorwegovergang


Ook een spoorwegovergang behoort tot de spannende situaties die Smokey en Ilona tegenkomen onderweg. “Daar is (blijven) halthouden helemáál noodzakelijk! Oversteken van het spoor in Nederland gaat prima, Smokey verblikt of verbloost niet. Maar een tijdje geleden maakten we uitstapje naar Duitsland, en daar heeft de weg die over het spoor loopt een andere kleur. Smokey vond de zwarte ondergrond eng. Met een goede groom op de grond en mij op de bok gaat het wel, maar dat zijn momenten dat het hart je wel even in de keel zit.”

Respect voor paard en wagen

Het is belangrijk dat haar pony door en door verkeersmak is en goed luistert, aldus Ilona. “De andere weggebruikers houden er niet altijd rekening mee dat ze te maken hebben met een dier dat – hoe bomproof en goed afgericht ook – altijd kan schrikken. Soms komen auto’s je toeterend voorbij en voegen ze vlak voor je in. Totaal respectloos en gevaarlijk. Ik ben vooral bang voor mijn pony en zou het mezelf niet vergeven als hem iets zou overkomen.”

Remmen!


Een volgende uitdaging is de heuvel – zeg maar gerust berg - die de aanspanning af moet onderweg. “Foto’s en filmpjes laten niet zien hóe steil 10% is! Je moet als menner flink de rem gebruiken. Mijn ervaren menvriendin zei dan ook ‘eerst even thuis testen of ‘ie het doet!’ voordat we de weg op gingen!”

Genieten


Ilona geniet met volle teugen van de ritten die ze samen met Smokey maakt, maar haar paard vindt het minstens zo leuk. “Je ziet aan alles dat hij het fantastisch vindt om op pad te gaan. Continu heeft hij zijn oortjes naar voren en hij stapt en draaft lekker enthousiast door. Als hij het niet leuk zou vinden, zou ik er ook geen lol aan hebben.”

Harmony Pelc

Dat Smokey inmiddels zo betrouwbaar is, is maar goed ook. Ilona werkt namelijk veel met kinderen. “Vorig jaar heb ik de opleiding als paard en lifecoach afgerond; daarna startte ik mijn eigen bedrijf ‘Harmony pelc’, waarbij dat laatst staat voor Paard En Life Coach. Ik help graag kinderen, en die hebben veel baat bij het werken met paarden. Zij zijn goede spiegels voor mensen. Smokey ‘leest’ kinderen feilloos. Vaak ga ik met Smokey en een kindje wandelen en omdat Smokey erbij is, begint zo’n kindje vaak uit zichzelf te vertellen. Het is prachtig om dat mee te maken.”

Favoriet

Ilona let erop dat de kinderen Smokey niet voeren uit de hand. “Ze mogen hem wel wat lekkers geven, maar alleen na het werk en alleen vanaf de grond. Anders gaat hij weer zijn happerige gedrag vertonen.” Naast Smokey heeft Ilona nog twee 25-jarige paarden die dienst doen als coachpaard, en een 7-jarige die nog veel moet leren en nog niet ‘meedraait’. “Smokey is, ook bij de kinderfeestjes die ik geef, de torenhoge favoriet bij de kinderen!” (cd)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding