Afbeelding

De IJsselmenners vieren voorjaar met ringsteken en Oranje-rit

Recreatie

Dat Koetsiersvereniging De IJsselmenners in het Gelderse Hall een bruisende club is, blijkt wel uit hun agenda. Het gehele outdoorseizoen lang organiseren ze ritten, menlessen en ringsteekwedstrijden, waar veel liefhebbers aan meedoen.

Al 31 jaar lang organiseert Koetsiersvereniging De IJsselmenners in het Gelderse Hall jaarlijks drie ringsteekwedstrijden. De eerste van dit jaar vond plaats op woensdagavond 19 april en wordt gewoon op de openbare weg uitgevoerd, zodat de inwoners vanaf de stoep of voortuin de wedstrijd kunnen volgen. De route bestaat uit een ronde die zeven keer gereden wordt; eerst over een zandweg achter het dorp, waarna de aanspanningen het dorp inrijden om daar de ringen te steken. De menner stuurt daarbij in een flinke draf goed onder de ringen door zodat de bijrijder kan proberen met een steekpen de ring uit het blok af te steken.

Enkelspannen en tweespannen, van shetlanders tot Gelderse paarden, begonnen aan de ‘warming-up’ in de vorm van een proefronde waarna het echte werk begon. Voorzitter en speaker Paul van Berkum kondigde de deelnemers één voor één aan om het publiek te vermaken. Voor de deelnemers was er een speciale app-groep gemaakt met ‘live-scoring’ zodat ze wisten hoe ze er voor stonden en de onderlinge competitie aanwakkerde.
Na zes rondes waren de winnaars bekend: Esther Dijkema (menner) en Martine Broer (steker) wonnen de wedstrijd door foutloos alle 18 ringen te steken.

Zonnige Oranjerit

Op 30 april stond de Oranjerit op het programma vanuit het dorpje Laag Soeren. Hoewel het redelijk fris was, scheen de zon uitbundig en gaf een feestelijk tintje aan de rit. De met veel ‘oranje’ versierde aanspanningen arriveerden bij het startterrein, waar deelnemers genoten van koffie met oranjegebak. De rit ging over een route van 18,5 kilometer door het bos, die middels een routekaart en beschrijving, maar ook via GPS te volgen was. Onderweg was er een rustpunt met Oranjebitter op De Haverkist, de plaats waar de ‘men-legende’ Daan Modderman gewoond heeft. De stop was voorzien van heerlijke Hollandse hapjes.

Tijdens de rit kregen de deelnemers ook opdracht mee: een lijst met vragen waarvan de antwoorden onderweg te vinden waren. Bij aankomst in Laag Soeren was er een vaardigheidsparcours opgezet (qua moeilijkheid aangepast aan de recreatiewagens waarmee de meeste deelnemers rijden). Hierin konden de sportieve menners een foutloze poging wagen.

Gezelligheid en samen van de paardenhobby genieten staat duidelijk voorop bij Koetsiersvereniging De IJsselmenners! Op hun Facebook-pagina kun je de uitgebreide kalender inzien.

Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl niet toegestaan

Foto: